ΕΛΛΑΔΑ

Απόκριες 2017: Μοναδικές στιγμές Καρναβαλιού στην Κοζάνη (pics&vid)

Απόκριες 2017: Μοναδικές στιγμές Καρναβαλιού στην Κοζάνη (pics&vid)
kozanilife.gr

Με την μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και το ταυτόχρονο άναμμα των 14 φανών σε όλες της γειτονιές της, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την φετινή αποκριά στην Κοζάνη.

Χιλιάδες νέοι από όλη την Ελλάδα γέμισαν το βράδυ του Σαββάτου την κεντρική πλατεία της πόλης σε ένα πάρτι με ξέφρενους ρυθμούς που κράτησε έως τις πρωινές ώρες. Πρόκειται για την καθιερωμένη γιορτή νεολαίας που οργανώνει το τοπικό συμβούλιο νέων της πόλης, και που χρόνο με τον χρόνο κερδίζει στις προτιμήσεις των νέων από όλες τις μεριές της χώρας.

Την τιμητική του είχε ένας από τους ιστορικότερους φανούς της Κοζάνης, ο «Φανός Λάκκος τ΄ Μάγγαν». Όπως επιτάσσει το έθιμο και η παράδοση, οι άνθρωποι της γειτονιάς μαζί με τους επισκέπτες χόρεψαν υπό τους ρυθμούς των πνευστών και των χάλκινων, ενώ το κρασί και τα κεράσματα προσφέρονταν σε αφθονία στους φιλοξενούμενους. Η συνεχόμενη βροχόπτωση δεν πτόησε στο ελάχιστο την διάθεση των «φανάϊδων» ούτε των επισκεπτών που παρέμειναν πιασμένοι σε κύκλο γύρω από την φωτιά τραγουδώντας και χορεύοντας.

kozani 2

Κορυφαία στιγμή του Φανού ήταν όταν οι έμπειροι αρχιτραγουδιστές του, άρχισαν να τραγουδούν στην αρχή τα πιπεράτα και σκωπτικά τραγούδια όπως «ου παππούς ο Ραγκαβέλας είχιν μνιά κουτσή γουμάρα», και όσο το κέφι άναβε άρχισαν να λένε τα λεγόμενα «ξινέτροπα» δηλαδή τα «σκληρά» τραγούδια της αποκριάς, όπως «Σαράντα μνιά με κύκλουσαν», που όπως λένε οι παλιότεροι είναι μόνο για μεγάλους.

Η Κοζάνη χθες το βράδυ είχε την ατμόσφαιρα μιας μεγάλης γιορτής με τα πάρτι στην κεντρική πλατεία, τις μπάντες με τα χάλκινα να παίζουν στους δρόμους και τα σοκάκια της πόλης και με τους χιλιάδες επισκέπτες να χορεύουν και να ξεφαντώνουν στο πνεύμα της αποκριάς.

kozani 3

Τα ξενοδοχεία σε όλη την Κοζάνη αλλά και στους γειτονικούς νομούς είναι ασφυκτικά γεμάτα και όπως εκτιμούν στην οργανωτική επιτροπή των εκδηλώσεων του Δήμου Κοζάνης σήμερα που έχουμε την κορύφωση του εθίμου με την παρέλαση και το άναμμα των φανών σε όλη της πόλη αναμένεται η συμμετοχή και παρουσία του κόσμου να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

kozani 4

ΔΗΜΟΦΙΛΗ