ΕΛΛΑΔΑ

H e-άδεια διαμονής μεταναστών βάζει τέλος στη μαντίλα

H e-άδεια διαμονής μεταναστών βάζει τέλος στη μαντίλα
REUTERS/Michalis Karagiannis

Τέλος στις ουρές, την ταλαιπωρία και την ατελείωτη γραφειοκρατία βάζει η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που επιτρέπει στους κατοίκους τρίτων χωρών να εκδώσουν ή να ανανεώσουν την άδεια διαμονής τους ιντερνετικά. 

Εγκύκλιος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ορίζει πως η ηλεκτρονική άδεια διαμονής θα αρχίσει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες μέρες και αφορά τους 557.476 καταγεγραμμένους πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν στη χώρα.

Στο επίσημο έγγραφο θα αναγράφεται το αν ο κάτοχος έχει δικαίωμα πρόσβασης στην αγορά εργασίας, ενώ, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», θα λειτουργεί ως ταυτότητα.

Όσοι έχουν ήδη άδεια διαμονής, η οποία έχει εκδοθεί μέχρι και τις 20 Φεβρουαρίου του 2017, δεν χρειάζεται να βγάλουν νέα, αλλά όταν λήξει η άδεια τους θα κάνουν την ανανέωση ηλεκτρονικά.

Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής άδειας έρχεται σύμφωνα με τις επιταγές του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, που ορίζει πως όλοι οι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα πρέπει να φέρουν άδεια διαμονής με τα βιομετρικά τους δεδομένα, δηλαδή φωτογραφία προσώπου και δαχτυλικά αποτυπώματα.

Η φωτογραφία, όπως γίνεται σε όλα τα επίσημα έγγραφα, πρέπει να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και εξ’ αυτού απαγορεύονται μαντίλες, χιτζάμπ, νικάμπ, γυαλιά ή όποιο άλλο στοιχεία κρύβει τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Η κάρτα θα έχει επίσης μικροτσίπ, όπου θα αποθηκεύονται τα σχετικά με τον κάτοχο στοιχεία.

Η άδεια θα φέρει την ψηφιοποιημένη υπογραφή του, τη χώρα γέννησης του, το φύλο και ένδειξη που αφορά τη διάταξη του νόμου με βάση την οποία εκδόθηκε η άδεια διαμονής.

Η νέα ηλεκτρονική κάρτα θα είναι υψηλών προδιαγραφών και θα παρέχει όλα τα εχέγγυα έναντι παραποιήσεων, για την προστασία των κατόχων και της νομοθεσίας.

Τριάντα μέρες μετά την κατάθεση της αίτησης οι υπηρεσίες θα καθορίζουν ημερομηνία για τη λήψη των βιομετρικών δεδομένων. Στην περίπτωση των πολιτών τρίτων χωρών που έχουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, αν ο ετών απουσιάζει από την χώρα κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, μπορεί να καθορίσει νέο ραντεβού εντός 6 μηνών.

Το κόστος έκδοσης και εκτύπωσης ανά κάρτα έχει καθοριστεί από την εγκύκλιο του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής στα 16 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ