ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Αυτοψία ΚΑΣ στον Σταθμό Αγίας Σοφίας του Μετρό (pics)

Θεσσαλονίκη: Αυτοψία ΚΑΣ στον Σταθμό Αγίας Σοφίας του Μετρό (pics)

"Γνωρίζαμε από την αρχή ότι οι δύο (Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου) που βρίσκονται στα κεντρικά σημεία της Βυζαντινής Θεσσαλονίκης θα είχαν τα σημαντικότερα και τα πλέον εντυπωσιακά ευρήματα. Δεν είναι δυνατό να τα αγνοήσουμε κι αυτός ήταν ο λόγος της απόφασης μας για άμεση αυτοψία", δήλωσε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, μετά την επίσκεψη της στη Θεσσαλονίκη, ως επικεφαλής της ομάδας του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), που πραγματοποιεί αυτοψία στις νέες βυζαντινές αρχαιότητες στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του Μετρό .

Η ομάδα με δέκα μέλη του ΚΑΣ (από το σύνολο των 17) με επικεφαλής την κ.Βλαζάκη πραγματοποίησε αυτοψία στο σταθμό του μετρό Αγίας Σοφίας. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν και το εργοτάξιο του σταθμού "Βενιζέλου" και αργά το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουν με τη διοίκηση της Αττικό Μετρό σύσκεψη στο χώρο της Ροτόντας, όπου θα συζητηθούν οι απόψεις και προτάσεις των δυο εμπλεκομένων φορέων (Αττικό Μετρό ΑΕ και αρχαιολογική υπηρεσία).

1257813

Η όποια απόφαση του ΚΑΣ που αφορά στις αρχαιότητες -ειδικά του σταθμού "Αγίας Σοφία"- θα κατατεθεί "επίσημα" στην επόμενη συνεδρίαση του συμβουλίου στην Αθήνα.

1223719
1257812

"Πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων στο έργο (ημών των αρχαιολόγων και του Υπουργείου, αλλά και της Αττικό Μετρό ΑΕ, του Δήμου και των κατοίκων της πόλης) θα βρεθούν λύσεις" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ.Βλαζάκη, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σπουδαιότητα της αυτοψίας από τα μέλη του ΚΑΣ -γεγονός που όπως τόνισε "αν είχε γίνει έγκαιρα και στον σταθμό Βενιζέλου θα είχαν αποφευχθεί οι όποιες καθυστερήσεις".

1629785 1

Τα νέα ευρήματα (υπολείμματα μιας μαρμαρόστρωτης πλατείας, περικλειόμενης από κυκλική σιγμοειδή στοά) αποκαλύφθηκαν πρόσφατα εκατέρωθεν (και εκτός της βασικής σήραγγας του μετρό όπου ότι είχε αποκαλυφθεί από το καλοκαίρι του 2012 έχει ήδη αποκολληθεί ) στη βόρεια και νότια είσοδο του σταθμού . Στη νότια είσοδο η εικόνα είναι ξεκάθαρη, καθώς υπάρχει μόνο η πρωτοβυζαντινή πατεία, στη βόρεια όμως είσοδο τα ευρήματα είναι πιο εντυπωσιακά .

Το μνημειακό σύνολο του 6ου μ.Χ αιώνα βρίσκεται στη διασταύρωση της κεντρικής ρωμαϊκής λεωφόρου «Decumanus Maximus» (η ονομασία δινόταν σύμφωνα με τη ρωμαϊκή πολεοδομία σε βασικές οδούς με προσανατολισμό από τα δυτικά στα ανατολικά) με τον «cardo» ( αντίστοιχη ονομασία για τις οδούς με προσανατολισμό από νότο προς βορρά) και "ταυτίζονται σήμερα με τις οδούς Εγνατία και Αγίας Σοφίας.

1225578
2591722 copy

πηγή φωτογραφιών: eurokinissi (αρχείου)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ