ΕΛΛΑΔΑ

Εαρινή Ισημερία: Έφτασε και επίσημα η Άνοιξη (pics)

Εαρινή Ισημερία: Έφτασε και επίσημα η Άνοιξη (pics)
ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από τις 12:29 (ώρα Ελλάδος) της 20ης Μαρτίου η άνοιξη είναι και επίσημα «ζωντανή» στο βόρειο ημισφαίριο της Γης. Η εαρινή ισημερία έφερε μαζί της τον καλό καιρό, την χαρούμενη διάθεση και τα πολύχρωμα λουλούδια. Τι είναι όμως η εαρινή ισημερία;

Η ισημερία συμβαίνει γύρω στις 20 Μαρτίου και 22 Σεπτεμβρίου και χωρίζεται σε εαρινή και φθινοπωρινή. Η λέξη «ισημερία» προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, και διευκρινίζει τι ακριβώς συμβαίνει: μέρα και νύχτα αποκτούν περίπου ίση διάρκεια.

Κατά την διάρκεια της ισημερίας ο Ήλιος βρίσκεται σε ευθεία με την κατακόρυφο στον ισημερινό της γης. Αυτό δίνει και την ίση διάρκεια σε μέρα και νύχτα.

Οι ισημερίες -η εαρινή και η φθινοπωρινή- καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια -το θερινό και το χειμερινό- προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα.

17763508

(ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η άνοιξη δεν έχει σταθερή ημερομηνία έναρξης και η πρώτη μέρα της ποικίλει ανάμεσα στις 19 (πιο σπάνια), στις 20 (συνήθως) και στις 21 Μαρτίου, ανάλογα με το έτος.

Και φέτος η άνοιξη θα διαρκέσει ένα λεπτό λιγότερο σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι.

4082627

(Eurokinissi/ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ