ΕΛΛΑΔΑ

Οι πρόσφυγες στο Ελληνικό γιόρτασαν την Πρωτοχρονιά Nowruz (pics)

Οι πρόσφυγες στο Ελληνικό γιόρτασαν την Πρωτοχρονιά Nowruz (pics)
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Την Πρωτοχρονιά Nowruz που καλά κρατεί από το έτος 1396 γιόρτασαν την Τρίτη στο Ελληνικό, Ιρανοί, Αφγανοί και Κούρδοι πρόσφυγες, οι οποίοι δεν απαρνήθηκαν τα ήθη και τα έθιμα των πατρίδων τους και για μια ημέρα ένοιωσαν ότι βρίσκονται στο σπίτι τους. 

Συγκεκριμένα, πρόσφυγες και από τις τρεις δομές του Ελληνικού συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο γήπεδο του χόκεϊ και γιόρτασαν με ζωντανή παραδοσιακή μουσική και χορό, με την υποστήριξη της Κοινότητας Ενωμένων Αφγανών στην Ελλάδα.

17769714
17770075

Ξυλοπόδαροι ψυχαγώγησαν τα μικρά παιδιά, στα οποία μοιράστηκαν δώρα.

17770072

Ως Nowruz δηλαδή νέα ημέρα, εννοείται γιορτή της άνοιξης, γνωστή στο Ιράν, το Κουρδιστάν και το Αφγανιστάν. Μεταφορικά η καινούργια μέρα συμπίπτει με την καινούργια ζωή – «πρώτη μέρα της άνοιξης και της αναγέννησης της φύσης».

17770076

Αυτή την μέρα αν γύριζε πίσω ο χρόνος και εάν μελετήσουμε την προέλευση της είναι πέρα από κάθε άλλο πολιτισμό. Η μέτρηση, ή η ακριβή χρονολογία της και η απόσταση αναπνοής από την φύση και την άνοιξη, που είναι η αναγέννηση της είναι πολύ ακριβής. Και η ζωή του Nowruz είναι πέρα από κάθε πολιτισμό των ανθρώπων μέχρι τώρα, είναι τα παλιότερα ήθη και έθιμα που έχουν επιβιώσει ως τις μέρες μας παρ' όλες τις ανωμαλίες και τις μεταβολές που υπάρχουν στην ανθρώπινη ζωή.

17770074

Ως η πιο διαχρονική γιορτή, παίζει μεγάλο ρόλο στην καθημερινή ζωή των Αφγανών και όλων των λαών που το γιορτάζουν, δένει αυτούς λαούς πιο πολύ και τους φέρνει κοντά στο μήνυμα που φέρνει η άνοιξη.

(Πηγή Φωτογραφιών: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Συμέλα Παντζαρτζή)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ