ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Να διερευνήσει η Ελλάδα τα αίτια της πυρκαγιάς στο τέμενος Βαγιαζήτ (pics)

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Να διερευνήσει η Ελλάδα τα αίτια της πυρκαγιάς στο τέμενος Βαγιαζήτ (pics)
EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΚΙΔΙΚΑ

Να διερευνήσουν τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο τέμενος Βαγιαζήτ ζητά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από τις ελληνικές Αρχές.

Σε σχετική ανακοίνωση το ΥΠΕΞ της Τουρκίας σημειώνει χαρακτηριστικά ότι το τέμενος «αποτελεί ένα από τα πιο ξεχωριστά δείγματα της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς με την Ελλάδα» και τονίζει ότι είναι σημαντικό να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή και να διαφυλαχθεί για τις επόμενες γενιές».

Διαβάστε την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Με λύπη πληροφορηθήκαμε ότι το Çelebi Sultan Mehmet Mosque στο Διδυμότειχο, που χτίστηκε το 1420 και οι εργασίες αποκατάστασης από τις ελληνικές αρχές ξεκίνησαν το 2016, υπέστη σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα φωτιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα της 22ας Μαρτίου. Περιμένουμε από τις ελληνικές αρχές να καθορίσουν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Είναι πολύ σημαντικό το τέμενος, που αποτελεί ένα από τα πιο ξεχωριστά δείγματα της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς με την Ελλάδα, να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή και να διατηρηθεί για τις μελλοντικές γενιές.

Η κοινή μας πρόθεση να διατηρήσουμε αμοιβαία τα πολιτιστικά μνημεία στην Τουρκία και την Ελλάδα αποτυπώνεται στις συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Ευθυγραμμιζόμενη με αυτή την κοινή πρόθεση, η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει με όλα τα μέσα για την αποκατάσταση και διατήρηση του τεμένους ως ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό μνημείο».

tourkia
4084448

(Πηγή: (EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΚΙΔΙΚΑ)

Στις φλόγες το τέμενος Βογιαζήτ (pics

Στις φλόγες τυλίχθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης το τέμενος Βογιαζήτ στο κέντρο του Διδυμοτείχου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πυρκαγιά φαίνεται να προκλήθηκε από σπίθα οξυγονοκόλλησης κατά τη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης του τεμένους.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, σε ελάχιστα λεπτά η φωτιά εξαπλώθηκε λόγω των εύφλεκτων υλικών.

tem1
tem2
tem3

Πηγή: radioevros.gr


Πηγή: radioevros.gr


Πηγή: radioevros.gr

Το Τέμενος Βαγιαζήτ που έχει κτιστεί κατά τον 14ο αιώνα έχει τεράστια πολιτισμική αξία και μέσα στο 2017 αναμενόταν να ολοκληρωθούν οι πρώτες εργασίες αναστήλωσης του.

4084451

(Πηγή: EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΚΙΔΙΚΑ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ