ΕΛΛΑΔΑ

Ο χάρτης των νέων διοδίων και ο λογαριασμός για τους πολίτες

Ο χάρτης των νέων διοδίων και ο λογαριασμός για τους πολίτες
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Την τελευταία μέρα του Μαρτίου αναμένεται να δοθούν στην κυκλοφορία νέοι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι. Την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει την μεγάλη επιτυχία όμως, ξεσηκώνονται αντιδράσεις για τα υπέρογκα ποσά που πρέπει οι πολίτες να πληρώνουν στα διόδια, τα οποία έχουν τοποθετηθεί παντού.

Οι δηλώσεις του Σωκράτη Φάμελλου για τοποθέτηση διοδίων τόσο σε Βαρυμπόμπη όσο και Άγιο Στέφανο – πριν τα τέλη του 2017 – έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από τους κατοίκους της περιοχής, ενώ το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε καμία δήλωση επί του συγκεκριμένου θέματος.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» από τον Απρίλιο θα γίνεται κάθε εβδομάδα μια παράδοση αυτοκινητοδρόμου ενώ μέχρι το καλοκαιρί θα είναι όλοι πλήρως λειτουργικοί.

Την «κορδέλα» θα κόψει ο δρόμος στην σήραγγα των Τεμπών, στον Πλαταμώνα και στην παράκαμψης του πετάλου του Μαλιακού. Δεύτερος είναι ο αυτοκινητόδρομος της Κορίνθου-Πατρών – που σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι έτοιμος πριν το Πάσχα – ενώ θα ακολουθήσουν: αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας, Ε65 και Ιονία Οδός.

«Η αλλαγή σελίδας της χώρας», που προανήγγειλε ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σπίρτζης και η «δίκαιη ανάπτυξη» φέρουν μεγάλο λογαριασμό για τους πολίτες όμως. Χαρακτηριστικά τα διόδια για Αθήνα-Θεσσαλονίκη ήταν 30,45 (μια διαδρομή) με τον νέο αυτοκινητόδρομο Αιγαίου όμως, που ανέβαλε το τμήμα των Τεμπών, οι οδηγοί θα συναντήσουν δύο παραπάνω στάσεις και θα κληθούν να πληρώσουν 2,40 ευρώ περισσότερα.

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Στους δύο σταθμούς που βρίσκονται εκατέρωθεν των νέων τμημάτων – Μακροχώρι και Λεπτοκαρυά – οι τιμές αυξάνονται.

Στο Μακροχώρι θα αυξηθεί από τα 1,40 στα 2,50. Στη Λεπτοκαρυά από 1,90 θα φτάσει τα 3,20 ευρώ.

Ιονία Οδός

Ο αυτοκινητόδρομος θα έχει τέσσερις μετωπικούς σταθμούς διοδίων με συνολικό κόστος για τα αυτοκίνητα 12,45 ευρώ. Πλευρικοί θα υπάρχουν πέντε.

Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος – Ε65

Το τμήμα περιλαμβάνει προς το παρόν δύο μετωπικούς σταθμούς διοδίων και το συνολικό κόστος για τα αυτοκίνητα θα ανέρχεται στα 5,05 ευρώ. Προβλέπονται δύο ακόμη σταθμοί όταν ολοκληρωθεί όλο το έργο. Τότε το κόστος θα φτάσει τα 13 ευρώ.

Ολυμπία Οδός

Με την παράδοση του δρόμου (Κόρινθος-Πάτρα) θα προστεθεί αυτόματα ένας σταθμός διοδίων και ακόμη δύο θα γίνουν αμφίπλευροι. Το κόστος για τα αυτοκίνητα θα ανέρχεται στα 11,50 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ