ΕΛΛΑΔΑ

Βόμβα από την παραίτηση της Ελένης Ράικου - Οι υποθέσεις «φωτιά» που διαχειριζόταν

Βόμβα από την παραίτηση της Ελένης Ράικου - Οι υποθέσεις «φωτιά» που διαχειριζόταν
EUROKINISSI

Σαν βόμβα έπεσε η είδηση της παραίτησης της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, η οποία διαχειριζόταν αυτό το διάστημα άκρως σοβαρές υποθέσεις με κύρια τη σύμβαση των Leopard, την υπόθεση των δανείων της Αγροτικής Τράπεζας και τη διεύρυνση της υπόθεσης Novartis. 

H Ελένη Ράικου είναι μία δικαστικός από την υπογραφή της οποίας έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα μεγάλα σκάνδαλα που έχουν συγκλονίσει τη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ των σημαντικών αρμοδιοτήτων που είχε ήταν η διερεύνηση κακουργηματικών πράξεων διαφθοράς πολιτικών προσώπων, αλλά και δημόσιων λειτουργών, αλλά και κακουργηματικών ενεργειών μεγάλου ενδιαφέροντος για την κοινωνία, αλλά και για το δημόσιο συμφέρον.

Από τις υποθέσεις που έχει χειριστεί η Ελένη Ράικου ξεχωρίζει το σκάνδαλο των υποβρυχίων και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, μία υπόθεση που έστειλε στη φυλακή τον πρώην υπουργό, Άκη Τσοχατζόπουλο. Επίσης η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ του Ερρίκος Ντυνάν, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, των "αμαρτωλών" ΜΚΟ και ο φάκελος Πανγαία, είναι μερικές από τις βαριές υποθέσεις που χειριζόταν η Ελένη Ράικου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο γραφείο της δικαστικού μέχρι τον Ιούλιο του 2016 είχαν φτάσει περίπου 1.300 υποθέσεις, ενώ είχαν τύχει επεξεργασίας περισσότερες από 200 υποθέσεις, οι οποίες είτε βρίσκονται στη διαδικασία της εκδίκασης είτε στη διαδικασία των βουλευμάτων.

Στο γραφείο της Ελένης Ράικου έχουν φτάσει υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως τα υποβρύχια, τα apache, οι φρεγάτες, ο ηλεκτρονικός πόλεμος, υποθέσεις νοσοκομείων, προσφάτως η υπόθεση του Ερρίκος Ντυνάν, του Ασκληπιείου Βούλας, διαφόρων τραπεζών, υποθέσεις του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΤΑΙΠΕΔ και πολλές – πολλές άλλες. Από τις συγκεκριμένες στα δημόσια ταμεία έχουν επιστρέψει ποσά μεγαλύτερα των 40 εκατομμμυρίων ευρώ, ενώ έχουν δεσμευτεί ακίνητες και κινητές περιουσίες αξίας τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ, καθώς και πλήθος περιουσιακών στοιχείων, όπως ακίνητα, έργα τέχνης, κοσμήματα, πολυτελή αυτοκίνητα κτλ. η αξία των οποίων δεν έχει αποτιμηθεί.

Τον Μάιο του 2015 η θητεία της Ελένης Ράικου είχε ανανεωθεί για ακόμα δύο χρόνια, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ως εισαγγελέας Πρωτοδικών είχε διεκπεραιώσει και σημαντικές δικογραφίες όπως η υπόθεση Ζαχόπουλου στο υπουργείο Πολιτισμού, η υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, αλλά και το σκάνδαλο της Siemens.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ