ΕΛΛΑΔΑ

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα με τις παράνομες νομιμοποιήσεις αλλοδαπών

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα με τις παράνομες νομιμοποιήσεις αλλοδαπών
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ)

Ο Ουκρανός ιδιοκτήτης γραφείου εξυπηρέτησης αλλοδαπών φέρεται από τις Αρχές, να είναι ο αρχηγός του μεγάλου κυκλώματος νομιμοποίησης παράτυπων αλλοδαπών στην Ελλάδα, για πάνω από 10 χρόνια.

Με ψευδείς δηλώσεις πατρότητας και εικονικούς γάμους, κατάφερνε να δίνει τα απαραίτητα έγγραφα για να παραμείνουν στη χώρα οι αλλοδαποί ή και να φύγουν στην Ευρώπη.

Εντόπιζε άστεγους ή ναρκομανείς και για μόλις 70 ή 80 ευρώ προχωρούσαν σε γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης με γυναίκες που έρχονταν στην Ελλάδα από χώρες του ανατολικού μπλοκ.

Το απίστευτο είναι ότι μετά από τρεις μήνες το κύκλωμα αναλάμβανε και τις διαδικασίες λύσεως του γάμου ή του συμφώνου, καθώς οι άνδρες έπρεπε να προχωρήσουν σε νέα υπογραφή συμφώνου συμβίωσης με άλλες γυναίκες που βρίσκονταν παράτυπα στην Ελλάδα.

Ο κάθε παράνομος αλλοδαπός έπρεπε να διαθέσει από 5.000 έως 7.000 χιλιάδες ευρώ, ενώ δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και υπάλληλοι σε υπηρεσίες «κλειδιά» του Δημοσίου, αναλάμβαναν όλη τη γραφειοκρατική δουλειά. Ανάμεσά τους και ο αστυνομικός-μέλος του κυκλώματος, ο οποίος αναλάμβανε να τακτοποιεί τα γνήσια υπογραφής και μάλιστα είχε συμφωνήσει με τον Ουκρανό «εγκέφαλο» να εισπράττει 20 ευρώ για κάθε τέτοιο έγγραφο.

Όσο για τους άνδρες που βρίσκονταν παράτυπα στην Ελλάδα, το κύκλωμα είχε εφεύρει το κόλπο της αναγνώρισης παιδιών, προκειμένου να τους εξασφαλίζει τα απαραίτητα έγγραφα για την νόμιμη παραμονή τους στη χώρα.

Αλλοδαποί από το Μπανγκλαντές το Πακιστάν ή και το Αφγανιστάν, αναγνώριζαν ως δικά τους παιδιά, ανήλικα τέκνα Ρομά γυναικών, οι οποίες φυσικά και έπαιρναν χρήματα για αυτή τη διαδικασία. Φρόντιζαν όμως πάντα τα παιδιά να είναι σε ηλικία τέτοια ώστε ο αλλοδαπός να μπορούσε να είναι πατέρας τους και να μην φαίνεται, στα χαρτιά τουλάχιστον, ότι πατέρας και γιος έχουν μικρή διαφορά ηλικίας.

Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν διαπιστωθεί από την έρευνα πάνω από 200 περιπτώσεις παράνομης πατρότητας, ενώ θα ερευνηθούν και 3 περιπτώσεις παράνομων υιοθεσιών.

Η Ασφάλεια Αττικής κατάφερε να εξαρθρώσει το κύκλωμα που είχε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα συνωμοτικότητας για να δρα χωρίς να γίνουν αντιληπτά τα μέλη του.

Οι Αρχές ερευνούν το ενδεχόμενο το κύκλωμα να έφερνε στην Ελλάδα τις γυναίκες, με σκοπό να εργαστούν σε οίκους ανοχής και μάλιστα να τους κρατούσαν οι μαστροποί τα χρήματά τους μέχρι να ξεχρεώσουν στο κύκλωμα την νομιμοποίηση.

Η έρευνα πάντως της αστυνομίας αναμένεται να κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμα και μετά την απαγγελία κατηγοριών καθώς έχει βρεθεί πλήθος από έγγραφα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ