ΕΛΛΑΔΑ

Spiegel: Πριμ στους πρόσφυγες για να ανακουφιστεί η Αθήνα από αιτήσεις ασύλου

Spiegel: Πριμ στους πρόσφυγες για να ανακουφιστεί η Αθήνα από αιτήσεις ασύλου
REUTERS/Alkis Konstantinidis

Στο πριμ που «υποσχέθηκε» η ελληνική κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε όσους πρόσφυγες αποφασίσουν να μην ασκήσουν έφεση σε περίπτωση που απορριφθεί το αίτημα ασύλου που έχουν κατατεθεί στην χώρα, εστιάζει γερμανικό μέσο.

Το Spiegel Online, σε ανταπόκρισή του από την Αθήνα, τονίζει πως δύσκολα η Ελλάδα θα καταφέρει να ανταπεξέλθει στον μεγάλο αριθμό αιτήσεων ασύλου που δέχεται και αναφέρει πως «ένα επιπλέον χρηματικό μπόνους ενδέχεται τώρα να διασφαλίσει ότι λιγότεροι πρόσφυγες θα στραφούν με έφεση κατά της απορριπτικής απόφασης επί της αίτησης ασύλου τους».

Όπως εξηγεί το μέσο, η κυβέρνηση θέλει να προσφέρει με αυτόν τον τρόπο ένα επιπλέον κίνητρο σε πρόσφυγες και μετανάστες ώστε να επιστρέψουν ομαλά στην χώρα τους.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΜΟ) σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση έχουν εκπονήσει σχέδιο, το οποίο εστιάζει κυρίως στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε Χίο, Λέρο, Μυτιλήνη, Σάμο και Κω.

«Εκεί φιλοξενούνται ήδη 8600 άνθρωποι. Στόχος είναι να ανακουφισθεί αισθητά η Ελλάδα στη διαδικασία εξέτασης αιτήσεων ασύλου».

Το εν λόγω χρηματικό ποσό, σύμφωνα με τον ΙΜΟ, θα ανέρχεται στα 500 ευρώ και θα δίνεται στους ενδιαφερόμενους στο αεροδρόμιο, λίγο πριν την αναχώρηση τους για την πατρίδα τους. Το ποσό μπορεί να φτάσει και μέχρι τα 1.500 ευρώ σε ειδικές κατηγορίες –γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένους, ανάπηρους.

Το πρόγραμμα υποστηρίζεται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα τρία τέταρτα του κονδυλίου θα δοθούν από εκείνη.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα έντονες είναι οι αντιδράσεις από πολλές ΜΚΟ. Ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου χαρακτηρίζει «αδιανόητο» ένα τέτοιο σχέδιο να υποστηρίζεται από τον ΙΜΟ «ο οποίος προασπίζει τα δικαιώματα των προσφύγων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ