ΕΛΛΑΔΑ

Η Μυτιλήνη στέλνει μήνυμα πολιτισμού στην Ευρώπη

Η Μυτιλήνη στέλνει μήνυμα πολιτισμού στην Ευρώπη
Με διαρκή κληρονομιά της το προσφυγικό, η Μυτιλήνη βάζει υποψηφιότητα για να γίνει η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπη το 2021 CNN Greece

Την παρουσίαση της υποψηφιότητας της Μυτιλήνης, το νησί της Σαπφούς, ως πολιτική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, φιλοξένησε το μουσείο της Ακρόπολης το απόγευμα της Δευτέρας.

Το νησί που ξεχειλίζει από ιστορία και πολιτισμό και το οποίο στάθηκε "όρθιο" απέναντι στο προσφυγικό, δείχνοντας πως αντάξια ζητά την υποψηφιότητα ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, κατά την ομιλία του εξέφρασε την θλίψη του για την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι τονίζοντας πως μετά αυτή την Παρασκευή η Ευρώπη δεν θα είναι ίδια ενώ παράλληλα έστειλε μήνυμα ενότητας ενάντια στην βαρβαρότητα αυτή.

Στη συνέχεια μιλώντας για την στάση που κράτησε η Μυτιλήνη απέναντι στο προσφυγικό κύμα υπογράμμισε πως έγινε η ανθρωπιά που τάραξε την παγκόσμια κοινή γνώμη, η αγάπη και συμπόνια που συναντάει κανείς στις ακτές του νησιού".

Όπως είπε στη συνέχεια ο δήμαρχος Μυτιλήνης, το νησί δεν έχει μόνο τα πολιτισμικά εχέγγυα για να διεκδικήσει την υποψηφιότητα αλλά και πως έχει αποδείξει το νησί πως ο πολιτισμός είναι το κύριο εργαλείο διαχείρισης μιας κρίσης.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Αστυρακάκης και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Μυτιλήνη-Λέσβος 2021, Βασίλης Αναστασίου, παρουσίασαν την υποψηφιότητα.

Αρχικά, έγινε η παρουσίαση ενός φιλμ, παραγωγής του γραφείου της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, με την υπογραφή της Μυτιληνιάς στην καταγωγή, φωτογράφου Τζέλλης Χατζηδημητρίου.

Και ακολούθησε απαγγελία από τον ηθοποιό Χρήστο Χατζηπαναγιώτη σε συνδυασμό με μελοποιημένα ποιήματα της Σαπφούς από τον συνθέτη και μουσουργό Νίκο Ξανθούλη, που θα τραγουδήσει και θα παίξει αρχαία επτάχορδη λύρα.

Σπανίως μια πόλη που είναι υποψήφια για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης συνδυάζει τόσες πολλές ιδιότητες και δίνει νόημα σε αυτήν την ευρωπαϊκή προσέγγιση.

Η Μυτιλήνη με τη γεωγραφική της θέση, την ιστορία, την παράδοση, τη συμβολή της στη λογοτεχνία, τη ζωγραφική, την αρχιτεκτονική, τη γαστρονομία αλλά και την αντιμετώπιση σύγχρονων ανθρωπιστικών κρίσεων όπως το προσφυγικό, φαντάζει μια ιδανική ευρωπαϊκή κοιτίδα πολιτισμού.

Και θέτει τις βάσεις για μια ισχυρή υποψηφιότητα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ