ΕΛΛΑΔΑ

Αντίστροφη μέτρηση για τον Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος»

Αντίστροφη μέτρηση για τον Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος»
eurokinissi/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ/φωτογραφία αρχείου

Με κάθε επισημότητα έγινε στην Αρχαία Πέλλα η τελετή Αφής της Φλόγας για τον 12ο Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» και εν συνεχεία η μεταφορά της με λαμπαδηδρόμους στην Θεσσαλονίκη, όπου και την υποδέχτηκε εκπρόσωπος του Δήμου της πόλης, αλλά και των διοργανωτών του αυριανού αγώνα.

Τον βωμό στην Πέλλα άναψε o μαθητής Βαγγέλης Βρόντζος, με τον δάσκαλο - δρομέα μεγάλων αποστάσεων Γιώργο Χρυσοστομάκη και τον συνοδό τους Δημήτρη Σπυρίδη, για την συμμετοχή και τον τερματισμό τους στον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας στα 10χλμ. Ακολούθησε το πολιτιστικό πρόγραμμα της τελετής που επιμελήθηκαν οι σπουδαστές του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου με υπεύθυνη την κ. Μάχη Κυπραίου. Ερμήνευσαν έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών του κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Στην εκδήλωση συμμετείχε η φιλαρμονική του Δήμου Πέλλας.

Η Λαμπαδηδρομία μέσα στην Πέλλα έγινε από τους μαθητές του τοπικού γυμνασίου. Ο δήμος Πέλλας σε συνεργασία με τον μορφωτικό όμιλο 'Η Αρχαία Πέλλα' και τον πολιτιστικό σύλλογο Πέλλας 'Η Ανατολική Ρωμυλία' προετοίμασε την γιορτή του μαραθωνίου, το Σάββατο το απόγευμα στις 7.00μμ στο χώρο της εκκίνησης. Οι σύλλογοι παρουσίασαν τα χορευτικά τους τμήματα, ενώ τοπικά εδέσματα προσφέρθηκαν στους επισκέπτες και ακολούθησε χορός για όλους.

Η φλόγα έφθασε μετά τις 6 μ.μ. στην Θεσσαλονίκη, όπου ως τελευταίος λαμπαδηδρόμος την παρέλαβε ο Παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης που την είχε παραλάβει από τον πρόεδρο της ΠΑΣΠΑ Γιώργο Αυγουστίδη. Αυτός την παρέδωσε μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλοθ Αλεξάνδρου στην παραλία της Θεσσαλονίκης στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιώργο Δημαρέλλο.

Στα μηνύματα τους και τους χαιρετισμούς προς το κοινό, με την άφιξη της Φλόγας, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημαρέλλος, ο Διευθυντής του Μαραθωνίου Δρόμου κ. Δρόσος Χριστόπουλος και ο Παραολυμπιονίκης και τελευταίος λαμπαδηδρόμος Αντώνης Τσαπατάκης, εξεδήλωσαν την συγκίνηση τους για το σημαντικό γεγονός και την ελπίδα πως ο Αθλητισμός θα κυριαρχήσει σαν μέσο ελπίδας, άμιλλας και ευγενικού συναγωνισμού. Στην συνέχεια χορευτικοί σύλλογοι της Ενωσης Συλλόγων Θεσσαλονίκης, χόρεψαν τοπικούς και άλλους παραδοσιακούς χορούς στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Για τον αγώνα της Κυριακής όλα είναι έτοιμα και περίπου 21.000 δρομείς, κάθε ηλικίας και επιπέδου φυσικής κατάστασης, από κάθε πόλη και χώρα θα πάρουν μέρος σε αυτή την γιορτή του Αθλητισμού. Με σύνθημα «όλοι μπορούμε, όλοι συμμετέχουμε», οι δρομείς θα στείλουν ένα τεράστιο μήνυμα άθλησης και υγείας, μέσα από τη διοργάνωση που είναι αφιερωμένη στον Μαραθωνοδρόμο Στέλιο Κυριακίδη και που εκτός από αθλητικό, διαθέτει κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, τουριστικό, επιστημονικό και ιστορικό χαρακτήρα.

Στην κατηγορία ανδρών, όπως είναι γνωστό στην εκκίνηση θα βρεθούν μεταξύ άλλων ο Μιχάλης Παρμάκης και ο Κώστας Συμιριώτης, καθώς και ο Βαγγέλης Γεωργακόπουλος. Στις γυναίκες, τη νίκη θα διεκδικήσουν, μεταξύ άλλων, η Σόνια Τσεκίνι-Μπουδούρη, η Στεφανία Λεοντιάδου και η 2η στην περσινή κούρσα Μαρία Βράιτς από την Κροατία, ενώ πρόσθετο κύρος δίνει η παρουσία της κατόχου του πανελληνίου ρεκόρ στο Μαραθώνιο, Μαρίας Πολύζου.

Στο Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ. θα συμμετάσχουν ο Κώστας Γκελαούζος και η Αναστασία Καρακατσάνη, αλλά και οι Βίκυ Καραγεωργάκη, Βασιλική Κωνσταντινοπούλου, Ελένη Μιχαλά, Μαργαρίτα Ντίνα στις γυναίκες.

Επιπλέον, η πανελληνιονίκης του Μαραθωνίου Ράνια Ρεμπούλη θα τρέξει και φέτος στο Δρόμο των 5.000μ. με στόχο να επαναλάβει την αντίστοιχη περσινή νίκη της, οι Αθηνά Κοΐνη και Αναστασία Μαρινάκου. Στα 5.000μ. θα λάβουν επίσης μέρος ο Πασχάλης Τερζής στους άνδρες και οι Γεωργία Δημητριάδου, Φανή Δημητριάδου, Μαρία Λουκίδου, Ευαγγελία Τζοβάρα στις γυναίκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ