ΕΛΛΑΔΑ

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος τιμήθηκε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος τιμήθηκε από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής

Ο «πατριάρχης» της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ιδρυτής και πρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε, ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στα Αριστεία Φαρμακευτικής Αγοράς, που απένειμε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), το Σάββατο 1η Απριλίου 2017.

Όσα και να ειπωθούν για τον Παύλο Γιαννακόπουλο, τον άνθρωπο που αποτελεί τη ζωντανή ιστορία της παραγωγής φαρμάκου στην Ελλάδα, δεν αρκούν για να αποτυπώσουν το εύρος της προσωπικότητας και του έργου του, της αδιάλειπτης προσφοράς του στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, της καθοριστικής συμβολής του στην ανάπτυξη και καθιέρωση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ως δύναμης με παγκόσμια εμβέλεια. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η ατμόσφαιρα στην αίθουσα της ειδικής εκδήλωσης στο πλαίσιο του συνεδρίου Hellas PHARM 2017, ήταν συγκινησιακά φορτισμένη. Πλαισιωμένος από την οικογένειά του, τα αδέλφια του, Θανάση και Κώστα, τη σύζυγό του Δέσποινα, τον γιο του Δημήτρη, τη νύφη του Ιωάννα και τα εγγόνια του, ο Παύλος Γιαννακόπουλος παρέλαβε τη σημαντική αυτή διάκριση, με τους παρευρισκόμενους να χειροκροτούν όρθιοι και συγκινημένοι. Ο ίδιος δήλωσε ότι το βραβείο αφιερώνει στη σύζυγο του Δέσποινα, για την ακούραστη συμπαράσταση και στήριξη της όλα αυτά τα χρόνια.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής συμπεριέλαβε για πρώτη φορά ειδική κατηγορία για τη βράβευση μιας προσωπικότητας, για τη συνολική προσφορά της στην ελληνική φαρμακευτική αγορά. Το πρώτο πρόσωπο, στο οποίο απονεμήθηκε το συγκεκριμένο βραβείο, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τον ιδρυτή και πρόεδρο της ΒΙΑΝΕΞ. Ο ΦΣΑ τίμησε τον Παύλο Γιαννακόπουλο, για τη χαρισματική του προσωπικότητα, το πρωτοπόρο πνεύμα, την ευρηματική σκέψη, την προσήλωσή του στο όραμα της φαρμακοβιομηχανίας που ίδρυσε, της ΒΙΑΝΕΞ, καθώς και για τη συνέπειά του στην αρχή πως «για να φτάσεις στην κορυφή, χρειάζεται να προσπαθήσεις. Να έχεις όραμα αφοσίωση και πίστη». Για όλα αυτά τα στοιχεία, ο Παύλος Γιαννακόπουλος έχει αφήσει ανεξίτηλο το «αποτύπωμά» του στο χώρο της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται, επίσης, στη συνεπή και συνεχή υποστήριξή του στο ελληνικό φαρμακείο.

Οι σημαντικότεροι σταθμοί της διαδρομής του Παύλου Γιαννακόπουλου παρουσιάστηκαν σε βίντεο, το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης: από τα πρώτα βήματα στο φαρμακείο της οδού Πειραιώς, στην ίδρυση της ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ και την κατάκτηση της κορυφής της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με την ίδρυση της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.

Το 1960, ο Παύλος Γιαννακόπουλος κάνει το καθοριστικό βήμα-προάγγελο της δημιουργίας της ΒΙΑΝΕΞ, με την ίδρυση της ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα των εισαγωγών φαρμάκων από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνία και απλώνει την εμπορική δραστηριότητά της σε όλη την Ελλάδα. Σύντομα, η ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ γίνεται αντιπρόσωπος μεγάλων διεθνών φαρμακευτικών εταιρειών, όπως οι Janssen, Roussel, Alcon και Bristol-Myers ενώ επεκτείνει τη δραστηριότητά της και εκτός συνόρων.

Το 1971, η ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία και μετονομάζεται σε ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. Με τον πρόεδρο και ιδρυτή της, Παύλο Γιαννακόπουλο, στο «τιμόνι» η ΒΙΑΝΕΞ χαράζει μια πορεία αλματώδους ανάπτυξης ολοκληρώνοντας συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες διεθνούς φήμης, όπως οι Merck & Co (ΗΠΑ), Takeda Chemical Industries (Ιαπωνία), Boots (Μ. Βρετανία), Fujisawa (Ιαπωνία), Sigma Tau Industries (Ιταλία), Eli Lilly (ΗΠΑ) οι οποίες αναθέτουν στη ΒΙΑΝΕΞ την παραγωγή και την αντιπροσώπευση των προϊόντων τους στην ελληνική αγορά. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος και η ΒΙΑΝΕΞ αποτέλεσαν, δηλαδή, συμμάχους-κλειδί για διεθνείς φαρμακευτικούς οίκους, ώστε να εισέλθουν στην αγορά της χώρας μας.

Το 1977 ξεκινά η βιομηχανική δραστηριότητα της ΒΙΑΝΕΞ, με τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου, το οποίο εξειδικεύεται στην παραγωγή στείρων, υγρών, ημιστερεών προϊόντων και εναιωρημάτων.
Το 1983 η ΒΙΑΝΕΞ αποκτά το δεύτερο εργοστάσιο. Πρόκειται για μία καινοτόμα και φιλική προς το περιβάλλον Μονάδα Παραγωγής Φαρμάκων, εξειδικευμένη στις μη-στείρες στερεές μορφές.

Δύο χρόνια αργότερα, η παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας ενισχύεται με την απόκτηση του τρίτου εργοστασίου. Το τρίτο εργοστάσιο θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής λυόφιλων ενέσιμων στην Ευρώπη.

Η διορατικότητα του Παύλου Γιαννακόπουλου για την ανοδική πορεία που θα ακολουθούσαν τα επόμενα χρόνια τα ΜΗΣΥΦΑ και τα παραφαρμακευτικά προϊόντα, οδηγεί στην ίδρυση της ΒΙΑΝ Α.Ε, το 1995, εταιρείας του Ομίλου ΒΙΑΝΕΞ, με προσανατολισμό στην αγορά του φαρμακείου.

Το 1997 η ΒΙΑΝΕΞ ιδρύει στη Βαρυμπόμπη τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης και το κέντρο διανομής τελικών προϊόντων.

Το 1999 η ΒΙΑΝΕΞ αποκτά το τέταρτο εργοστάσιο το οποίο θεωρείται μία εκ των πλέον εξελιγμένων και ελαχίστων στον ευρωπαϊκό χώρο, μονάδα παραγωγής κεφαλοσπορινούχων προϊόντων.

Το 2006 ιδρύεται η ELDRUG S.A., μια εταιρεία με σκοπό την έρευνα και την ανάπτυξη, ενώ το 2011 η ΒΙΑΝΕΞ λαμβάνει την έγκριση ως προμηθευτή του Παγκόσμιου Οργανισμού Φαρμάκων (World Health Organization) καθώς και της UNICEF.

Συνεχιστής του οράματος και του έργου του ο γιός του Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος από το 2013 έχει αναλάβει τα ηνία του Ομίλου.

Υπηρετώντας στην πράξη το δίπτυχο «Ποιότητα στην παραγωγή – Φροντίδα για τον άνθρωπο» η ΒΙΑΝΕΞ, μαζί με την ΕΛΑΪΣ, ήταν οι πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που έλαβαν πιστοποίηση ISO. Η ποιότητα και η ασφάλεια των προϊόντων και υπηρεσιών της ΒΙΑΝΕΞ αναγνωρίζονται σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, διαθέτοντας 48 πιστοποιητικά ποιότητας.

Η κοινωνική προσφορά είναι επίσης προτεραιότητα για τον Παύλο Γιαννακόπουλο, στηρίζοντας συνανθρώπους μας σε ανάγκη.

Καθοριστική ήταν, επίσης, η συμβολή του στη δημιουργία του πρώτου Φαρμακευτικού Μουσείου της χώρας στη Θεσσαλονίκη, καθώς ήταν δωρητής και μέλος της οργανωτικής επιτροπής του.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο, το οποίο αναγνωρίζουν όλοι στο πρόσωπο του Παύλου Γιαννακόπουλου, είναι ότι σεβόταν πάντα τους διακριτούς ρόλους όλων των μερών στην αλυσίδα φαρμάκου και στέκεται δίπλα, τόσο στους φαρμακοποιούς όσο και στις φαρμακαποθήκες.

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος του Συλλόγου Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων Αθηνών, καθώς και αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), ενώ έχει βραβευθεί πολλές φορές από οικονομικούς και επιχειρηματικούς φορείς.

Η ξεχωριστή στιγμή το βράδυ του Σαββάτου, στα Αριστεία Φαρμακευτικής Αγοράς, έφτασε όταν ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, ανέβηκε στο βήμα για να απονείμει το ειδικό βραβείο στον Παύλο Γιαννακόπουλο. «Έχουμε βρεθεί με τον Παύλο σε όλα τα μετερίζια. Αγαπήθηκε πολύ από τους φαρμακοποιούς και τους αγάπησε κι εκείνος πολύ. Αγαπήθηκε γιατί ό,τι έλεγε, το έκανε, χαρακτηριστικό που δεν το συναντάς συχνά» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λουράντος.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Δρ. Αντώνιος Αυγερινός, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών, Νικόλαος Κόλμαν, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας και πλήθος φαρμακοποιών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ