Πάσχα 2017: Τα έθιμα για τη Μ. Παρασκευή σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες
Τη Μεγάλη Παρασκευή κορυφώνεται το θείο δράμα του Πάσχα και σε όλα τα μέρη της Ελλάδας πραγματοποιούνται περιφορές των επιταφίων της κάθε ενορίας.
Στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης, τη Μ. Παρασκευή, οι δύο Επιτάφιοι των ενοριών, μετά την περιφορά τους στους δρόμους, συναντώνται στα νεκροταφεία. Εκεί, οι κάτοικοι ανάβουν κεριά στα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν «φύγει από τη ζωή» και «η νύχτα γίνεται μέρα» από το φως των κεριών.
Στις Σέρρες, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την περιφορά του Επιταφίου, αναβιώνει στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, το έθιμο «Αδώνια». Σύμφωνα με το τελετουργικό του εθίμου, όταν ο Επιτάφιος πλησιάζει, κάθε νοικοκυρά τοποθετεί στο κατώφλι του σπιτιού της ένα τραπεζάκι, πάνω στο οποίο έχει τοποθετήσει θυμίαμα και την εικόνα του Εσταυρωμένου, πλαισιωμένη από πασχαλιές και άλλα άνθη.
Στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής κάθε χρόνο δημιουργείται ένας εξαιρετικός Επιτάφιος, που η ομορφιά και η μοναδικότητά του προσελκύουν ανθρώπους από όλη την Ελλάδα, και το εξωτερικό, οι οποίοι καταφθάνουν στην περιοχή μόνο και μόνο για να συμμετάσχουν στη μυσταγωγία της ετοιμασίας και της περιφοράς του. Χιλιάδες χάντρες και λουλούδια για να δημιουργηθεί σαν «κέντημα» ο εξαιρετικός Επιτάφιος της Ουρανούπολης.
SPONSORED
Ιταλία: Νόμος για τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών στα σχολεία - Υποχρεωτική η γονική συναίνεση
14:02
Δήμος Βάρης- Βούλας- Βουλιαγμένης: Απαράδεκτη η αφαίρεση των Υπηρεσιών Δόμησης από τους Δήμους
13:57
Μια «εξαιρετικά έξυπνη» αρκούδα αναζητείται στην Ιαπωνία - Τραυμάτισε τέσσερις ανθρώπους
13:48
ΗΠΑ: «Πράσινο φως» από τη Γερουσία για χρηματοδότηση 70 δισ. στην Υπηρεσία Μετανάστευσης
13:43