ΕΛΛΑΔΑ

Δύο πρώτες κυρίες στην αρχαία αγορά (pics)

Δύο πρώτες κυρίες στην αρχαία αγορά (pics)
ΑΠΕΜΠΕ

Η Βλασία Παυλοπούλου και Έλκε Μπύντενμπεντερ, η σύζυγος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου και του Πρόεδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, επισκέφτηκαν τη Στοά του Αττάλου στην Αρχαία Αγορά αλλά και στο κοινωνικό καφέ Μύρτιλλο, το πρώτο καφέ στην Ελλάδα που λειτουργεί έχοντας ως εργαζόμενους άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Τις δυο κυρίες υποδέχτηκε η διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων, Ελένη Μπάνου και κατόπιν τις ξενάγησε στην Θόλο.

Η κ. Μπύντερμπεντερ επέλεξε τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο για συμβολικούς λόγους, καθώς έχει διατελέσει δικαστής επί 20ετίας, και θέλησε να δει τον τόπο όπου άνθισε η Δημοκρατία.

17838096

Η κ. Μπύντερμπεντερ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη λειτουργία των θεσμών, του πολιτεύματος, αλλά και την συμμετοχή των Αθηναίων στα κοινά.

Έπειτα, ξεναγήθηκαν και στο Μουσείο που στεγάζεται στην αναστηλωμένη Στοά του Αττάλου, ένα μνημείο του 150 π.Χ..

17838099

Οι πρώτες κυρίες αναχώρησαν από την Αρχαία Αγορά περίπου μια ώρα αργότερα και κατευθύνθηκαν στο κοινωνικό καφέ Μύρτιλλο, που λειτουργεί μέσα στο πάρκο ΚΑΠΑΨ(Κέντρο Αποκατάστασης Πολιτών Αναπήρων Ψυχικού). Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα που λειτουργεί έχοντας ως εργαζόμενους άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, βρήκε τη νέα του στέγη ύστερα από παραχώρηση, από την πλευρά του δήμου Αθηναίων, ενός από τα κτίρια που βρίσκονται μέσα στο πάρκο.

Οι δύο σύζυγοι των Προέδρων συνομίλησαν με εκπροσώπους κοινωνικών οργανώσεων και κοινωνικών επιχειρήσεων ένταξης ευπαθών ομάδων.
"Είναι ένας καταπληκτικός χώρος" είπε χαρακτηριστικά η κ. Μπύντενμπαντερ στην Μαρία Ηλιοπούλου αντιδήμαρχο για το Παιδί στον δήμο Αθηναίων, η οποία δήλωσε ότι "θέλαμε να δείξουμε ότι είμαστε όρθιοι κι ότι υπάρχουν πολλοί που θέλουν να βοηθήσουν όσους έχουν ανάγκη όχι στο πλαίσιο φιλανθρωπίας, αλλά της αλληλεγγύης.

To Myrtillo Cafe (Μύρτιλο Καφέ) ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013, αρχικά στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Από το 2016 βρίσκεται στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ στους Αμπελοκήπους Αττικής ως κοινωνική επιχείρηση, που λειτουργεί ως πολυχώρος αναψυχής και εκδηλώσεων, εκπαιδεύοντας και απασχολώντας εργαζόμενους άτομα με αναπηρία. Βασική αρχή της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης είναι η έμμισθη απασχόληση ατόμων ευπαθών ομάδων σε ποσοστό 40% κι άνω επί του συνόλου των εργαζομένων.

17838101

Η λειτουργία του χώρου σκοπεύει στην πολύπλευρη εκπαίδευση νέων με μέτριες μαθησιακές δυσκολίες προκειμένου να αποκτήσουν ικανότητες αυτόνομης διαβίωσης, αυτοεκτίμηση, κοινωνικότητα, νέες φιλίες αποφεύγοντας τα πλέγματα του κοινωνικού αποκλεισμού. Έτσι, πολλοί εθελοντές εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες και επιστήμονες συνεργάζονται με το Myrtillo Cafe (που παρέχουν διάφορες θεραπευτικές παρεμβάσεις, σεμινάρια, μαθήματα, αλλά και συναυλίες, βιβλιοπαρουσιάσεις, παραστάσεις, εκθέσεις κλπ).

17838100

Τους τοίχους κοσμούν, εκτός από τα εξαιρετικά έργα του κωφού ζωγράφου και αριστούχου της ΑΣΚΤ Μανώλη Αντωνάκη, και φωτογραφίες που ουσιαστικά αποτελούν σκηνές από ένα σπάνιας αξίας φιλμάκι από τα Επίκαιρα του 1959.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ