ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2017: Η αναπαράσταση της «Εις Άδου καθόδου»

Πάσχα 2017: Η αναπαράσταση της «Εις Άδου καθόδου»
EUROKINISSI/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Στο χωριό των Αγίων Αναργύρων Μουζακίου Καρδίτσας το Πάσχα γίνεται το έθιμο της "Εις Άδου Καθόδου".

Τη Μεγάλη Παρασκευή μετά την περιφορά του Επιταφίου, θα αναβιώσει το έθιμο της αναπαράστασης της «Εις Άδου Καθόδου» του Χριστού. Όταν τα νέα παιδιά επιστρέφουν τον Επιτάφιο στο ναό, ο ιερέας παίρνοντας τον Σταυρό που προπορεύεται, έρχεται στην είσοδο του Ναού φωνάζοντας στον Άδη, ν' ανοίξει τις πύλες για να εισέλθει ο «Βασιλεύς της Δόξης ο Χριστός», ο οποίος μετά τη Σταύρωση κατέβηκε στον Άδη και ελευθέρωσε όλες τις ψυχές.

Το βράδυ της Αναστάσεως, πολλοί θα είναι αυτοί, όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο π. Νικόλαος Δαλαγιώργος, οι οποίοι θα παραμείνουν και στη Θεία Λειτουργία, και στους οποίος θα μοιραστούν στο τέλος αυγά και κουλούρια και θα τους διαβαστεί η ειδική ευχή.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της Αναστάσιμης χαράς, θα αναβιώσουν πολλά έθιμα. Την Κυριακή του Πάσχα μετά τον εσπερινό της Αγάπης, μαζί με τον πολιτιστικό σύλλογο «Άγιοι Ανάργυροι» και όλους τους χωριανούς σε έναν μεγάλο κύκλο, θα χορέψουν παραδοσιακά Πασχαλιάτικα τραγούδια, τα οποία, όπως ορίζει η παράδοση, τραγουδιούνται χωρίς όργανα.

Τους χωριανούς θα καλωσορίσει ο π. Νικόλαος μαζί με τα παιδιά του κατηχητικού, τα οποία θα τραγουδήσουν δίνοντας τη δική τους νότα στην έναρξη της εκδήλωσης. «Χίλια καλώς ορίσατε, φίλοι 'μ αγαπημένοι από καιρό χαρούμενοι και καλοκαρδισμένοι». Ο πολιτιστικός σύλλογος «Άγιοι Ανάργυροι» θα παραθέσει μετά, κέρασμα στο καφενείο του χωριού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ