ΕΛΛΑΔΑ

Τι απαντούν οι αρμόδιοι για το θάνατο ενός 55χρονου λόγω καθυστέρησης του ΕΚΑΒ

Τι απαντούν οι αρμόδιοι για το θάνατο ενός 55χρονου λόγω καθυστέρησης του ΕΚΑΒ
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Για παραποίηση των γεγονότων σχετικά με την καταγγελία εθελοντή διασώστη, ο οποίος αποκάλυψε ότι ένας 55χρονος άνδρας έχασε το βράδυ της Δευτέρας τη ζωή του στη Χαλκιδική επειδή δεν υπήρχε εκείνη την ώρα ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, κάνει λόγο η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, Χρυσή Ματσικούδη.

Όπως διευκρίνισε η διευθύντρια, μιλώντας στο αθηναϊκό πρακτορείο, το ασθενοφόρο, το οποίο μάλιστα ήταν εκτός βάρδιας, έφτασε στο σημείο σε 22 λεπτά. «Τα πράγματα έχουν παραποιηθεί και "τραβηχτεί" εις βάρος του ΕΚΑΒ. Βέβαια έχουμε ελλείψεις, αλλά αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα, που αφορά όλη τη χώρα» σημείωσε η κ. Ματσικούδη.

Ο 55χρονος έχασε τη ζωή του από καρδιακή ανακοπή στη Νέα Σκιώνη Χαλικιδικής, παρά τις προσπάθειες που έγιναν από το πλήρωμα του ασθενοφόρου, το οποίο ανταποκρίθηκε στην κλήση.

Ωστόσο, ο εθελοντής διασώστης που κλήθηκε εκείνος να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στον 55χρονο, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1, ισχυρίστηκε ότι ο άτυχος άνδρας έχασε τη ζωή του λόγω έλλειψης οδηγών ασθενοφόρων.

Η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Κασσανδρείας, Σοφία Δημοπούλου, ανέφερε από την πλευρά της στο αθηναϊκό πρακτορείο, ότι η ίδια ενημερώθηκε τη Δευτέρα από τον εθελοντή διασώστη, ο οποίος προέβη στις καταγγελίες, ότι τον κάλεσαν στις 10.11 το βράδυ στο σπίτι του 55χρονου στη Σκιώνη, όπου πήγε από τη Φούρκα και του έκανε Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).

"Στις 10.30 πήρε τηλέφωνο ο ίδιος ο διασώστης το ΕΚΑΒ και του είπανε ότι εκείνη την ώρα δεν υπήρχε βάρδια ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας και ότι το μόνο διαθέσιμο ασθενοφόρο είναι στον Πολύγυρο, το οποίο ήταν σε άλλο περιστατικό και έπρεπε να τελειώσει και στη συνέχεια να ξεκινήσει για τη Σκιώνη. Στις 10.33 έγινε κλήση στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας και εκείνη την ώρα υπήρχε ένας διασώστης του ΕΚΑΒ, ο οποίος άρχιζε βάρδια στις 11, αλλά είχε έρθει νωρίτερα. Σήκωσε εκείνος το τηλέφωνο και έφυγε αμέσως για τη Σκιώνη, όπου έφτασε στις 10.55, δηλαδή πριν από την ώρα που άρχιζε επίσημα η βάρδιά του. Έκανε 22 λεπτά για να φτάσει. Με δεδομένη τη χιλιομετρική απόσταση αυτό είναι φυσιολογικό, έφτασε στον χρόνο που προβλέπεται να φτάσει. Δυστυχώς ο άνθρωπος είχε πεθάνει. Έκαναν Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση και επτά απινιδώσεις για μία ώρα και ένα τέταρτο, αλλά δεν ανταποκρίθηκε η καρδιά" εξήγησε κ. Δημοπούλου.

Παράλληλα ανέφερε ότι στη Χαλκιδική υπάρχουν πέντε Κέντρα Υγείας, καθένα από τα οποία διαθέτει ασθενοφόρο, αλλά δεν υπάρχει επαρκής στελέχωση με διασώστες. "Έχουμε πολύ λιγότερους διασώστες απ΄ ό,τι θα έπρεπε και χονδρικά καλύπτονται οι μισές βάρδιες. Δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες κάθε οκτάωρο, οπότε δυστυχώς δεν υπάρχει ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια λόγω έλλειψης πληρώματος" πρόσθεσε η κ. Δημοπούλου.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ