ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2017: Με τιμές θα γίνει δεκτό το Άγιο Φως στο «Ελ. Βενιζέλος»

Πάσχα 2017: Με τιμές θα γίνει δεκτό το Άγιο Φως στο «Ελ. Βενιζέλος»
(EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/φωτογραφία αρχείου)

Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου αναμένεται η άφιξη του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα, από τα Ιεροσόλυμα, όπου βρίσκεται η ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, για την μεταφορά του.

Η αποστολή έφθασε στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ και από εκεί αναχώρησε για την Παλαιά Πόλη των Ιεροσολύμων, όπου είχε συνάντηση με την Α.Θ.Μ. τον Πατριάρχη κ. κ. Θεόφιλο Γ΄.

Ακολούθως η ελληνική αντιπροσωπεία μετέβη με την πομπή του Πατριάρχη και των κληρικών του Αγίου Τάφου στον Ναό της Αναστάσεως προκειμένου να παρακολουθήσει την τελετή Αφής. Μετά τη λήξη της τελετής ο Πατριάρχης παρέδωσε το Άγιο Φως στον εκπρόσωπο της Ελληνικής Πολιτείας.

«Το Άγιο Φως και η Ανάσταση να μεταλαμπαδεύσουν το μήνυμα της ζωής, της χαράς, της ειρήνης και της ελπίδας, σε ολόκληρη την Οικουμένη» ευχήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης κατά την παραλαβή του Αγίου Φωτός στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Ο κ. Αμανατίδης είπε ακόμη ότι «αισθανόμαστε τις ημέρες αυτές, που λαοί δοκιμάζονται από φαινόμενα εξτρεμισμού και μισαλλοδοξίας με "άλλοθι" τη θρησκεία, την ανάγκη λύτρωσης και ελπίδας, που το Θείο Δράμα και η Ανάσταση προσφέρουν στον κόσμο».

Το κυβερνητικό αεροσκάφος, με το οποίο θα μεταφερθεί το Άγιο Φως στην Ελλάδα αναμένεται να αφιχθεί στις 18:30 στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", όπου θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή για την υποδοχή του, όπως και στη Θεσσαλονίκη, όπου η άφιξη του Αγίου Φωτός προγραμματίζεται για τις 21:50.

Την αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ αποτελούν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος και για θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας, Γιάννης Αμανατίδης, ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στη Ελλάδα Αρχιμανδρίτης π. Δαμιανός, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Σεβασμιώτατος κ. Αθηναγόρας και ο Αθανάσιος Μπούρας ως αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας , βουλευτής ΝΔ. Στην αποστολή επίσης συμμετέχουν και ο Βασίλειος Κόκκαλης, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Κωνσταντίνος Κατσίκης, βουλευτής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ