ΕΛΛΑΔΑ

Κοζάνη: Ανάσταση στα κοιμητήρια

Κοζάνη: Ανάσταση στα κοιμητήρια
Γιάννης Νεβεσκιώτης

Ένα έθιμο, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη των αιώνων, επιτάσσει τους Κοζανίτες να υποδέχονται κάθε χρόνο το ελπιδοφόρο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου στα κοιμητήρια της πόλης δίπλα στους τάφους και στα οστεοφυλάκια των συγγενικών τους προσώπων.

Τα νεκροταφεία γεμίζουν ασφυκτικά με πιστούς ενώ η νύχτα γίνεται μέρα απο τις λαμπάδες και τις χαρούμενες φωνές των κατοίκων. Ίσως σε κάποιον που δεν έχει συνηθίσει στην εικόνα, το έθιμο να φαίνεται περίεργο, αντιφατικό, ίσως και μακάβριο. Εξάλλου, για ολόκληρη τη Χριστιανοσύνη, Ανάσταση σημαίνει χαρά.

Κι όμως, τα μεσάνυκτα του Μ.Σαββάτου το κλίμα στα νεκροταφεία της πόλης είναι άκρως εορταστικό! Άνθρωποι όλων των ηλικιών ανταλάσσουν ευχές, παιδιά παίζουν στους διαδρόμους, τα καντήλια ανάβουν με το Άγιο Φως και σε κάθε τάφο τοποθετούνται κόκκινα αυγά.

ΚΟΖΑΝΙ2

πηγή: Γιάννης Νεβεσκιώτης

Τα κοιμητήρια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ντόπιοι, είναι ο "φυσικός χώρος" της Ανάστασης, άποψη που δεν απέχει πολύ από την ουσία των αναστάσιμων ύμνων που ψάλλονται δυνατά από τους παρευρισκόμενους, διαμορφώνοντας μια εικόνα που θυμίζει κινηματογραφικό σκηνικό.

Αν για οποιοδήποτε λόγο, λοιπόν, βρεθείτε στην Κοζάνη τις ημέρες του Πάσχα, τολμήστε να παρακολουθήσετε απο κοντά μια διαφορετική Ανάσταση με έντονους συμβολισμούς και διάχυτη την ελπίδα της χριστιανικής πίστης για τη νίκη της ζωής απέναντι στο θάνατο.

ΚΟΖΑΝΙ3

πηγή: Γιάννης Νεβεσκιώτης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ