ΕΛΛΑΔΑ

Τι απαντά το ΕΚΑΒ για τους δύο θανάτους στη Χαλκιδική

Τι απαντά το ΕΚΑΒ για τους δύο θανάτους στη Χαλκιδική
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Το περιστατικό του θανάτου ενός 55χρονου, που σημειώθηκε πρόσφατα στη Νέα Σκιώνη, χρησιμοποιήθηκε από κάποιους ως αφορμή «αυτοπροβολής ή τουλάχιστον ως άστοχη κακοήθης καταγγελία» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΚΑΒ, τονίζοντας ότι το ασθενοφόρο έφτασε στον τόπο του συμβάντος μέσα σε ακριβώς 22 λεπτά, από την ώρα που έγινε η κλήση.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε με αφορμή τον θάνατο ενός 38χρονου στην Ουρανούπολη και του 55χρονου στη Νέα Σκιώνη, η διοίκηση του ΕΚΑΒ εκφράζει τα συλλυπητήριά της και παράλληλα δίνει εξηγήσεις σχετικά με την κατάσταση στον Τομέα ΕΚΑΒ Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ, προβλήματα υγείας παρουσιάζει μεγάλος αριθμός εργαζομένων στο Τομέα ΕΚΑΒ Χαλκιδικής, ο οποίος λειτουργεί με ελλιπές προσωπικό. «Πρώτη φορά στον Τομέα ΕΚΑΒ Χαλκιδικής υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός εργαζομένων με προβλήματα υγείας και μάλιστα σε τέτοια έκταση», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνει ότι αυτή η ελλείπουσα δύναμη στελέχωνε ένα επιπλέον ασθενοφόρο σε 24ωρη βάρδια.

Η διοίκηση αναφέρει ακόμη ότι ο Τομέας ΕΚΑΒ Χαλκιδικής περιλαμβάνει στο δυναμικό του συνολικά 34 διασώστριες και διασώστες, ενώ αυτή τη στιγμή οκτώ υπάλληλοι έχουν απαλλαγή άρσης βάρους (σ.σ. δεν μπορούν να σηκώνουν βάρη) από Α’ βάθμια ή Β’ βάθμια Υγειονομική Επιτροπή, και μία διασώστρια απουσιάζει λόγω εγκυμοσύνης. Επίσης σημειώνει ότι από το 2005 μέχρι το 2013, από τον Τομέα Χαλκιδικής έφυγαν περισσότερα από δέκα άτομα, με διαδικασία μάλιστα η οποία δεν ήταν η προβλεπόμενη σ’ ότι αφορά τις μεταθέσεις.

Στην ουσία ήταν παράνομες μετακινήσεις, οι οποίες δεν έλαβαν ουδόλως υπόψη τις σημαντικές ανάγκες του Τομέα Χαλκιδικής. Τα παραπάνω στην ουσία είχαν ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της Χαλκιδικής και τον περιορισμό της δύναμης σε δυο ασθενοφόρα από τέσσερα που θα μπορούσαν να είναι.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι από το 2005 έως το 2010, αποχώρησαν από την υπηρεσία 199 διασώστες. Αντίστοιχα, το διάστημα από το 2011 έως το 2015 αποχώρησαν 405 άτομα, δηλαδή υπερδιπλάσιος αριθμός εργαζομένων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Με τις σχεδιαζόμενες προσλήψεις μόνιμων διασωστών, δημιουργείται -σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ- ένα δυναμικό 326 προσλαμβανόμενων εργαζομένων, το οποίο ξεπερνά το 75% των απωλειών της περιόδου 2011-2015, μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια.

Η σημερινή διοίκηση του ΕΚΑΒ σημειώνει ότι ήδη από το 2015, διαπιστώνοντας εγκαίρως αυτή την κατάσταση, προχώρησε στην προκήρυξη έξι θέσεων για μετάθεση στον Τομέα της Χαλκιδικής, παραπέμποντάς τες στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο άμεσα και σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Δυστυχώς στην 1η συνεδρίαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, η παράνομη κατάληψη του χώρου που συνεδρίαζε του Υπηρεσιακό Συμβούλιο, ματαίωσε τη διαδικασία έγκρισης των μεταθέσεων προς τη Χαλκιδική. Στην 2η δε Συνεδρίαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου για το ίδιο θέμα, η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΑΒ για την ενίσχυση του Τομέα Χαλκιδικής, απορρίφθηκε με ψήφους τρεις προς δύο και μάλιστα η μια εκ των τριών αρνητικών ψήφων, ήταν ψήφος εκπροσώπου των εργαζομένων. Και αυτό έγινε, όταν για πρώτη φορά και με εντολή της διοίκησης, η κατάσταση των υποψηφίων προς μετάθεση, ήταν μοριοδοτημένη με ό,τι προβλέπεται από την σχετική νομοθεσία, προκειμένου να προχωρήσει το Υπηρεσιακό Συμβούλιο σε αντικειμενική και δίκαιη γνωμοδότηση. Αν είχαν προχωρήσει οι αποφάσεις του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, σήμερα ο Τομέας της Χαλκιδικής θα είχε έξι επιπλέον εργαζομένους, δηλ. σχεδόν ένα επιπλέον Ασθενοφόρο. Παρ' όλα αυτά η διοίκηση θα επαναφέρει το ζήτημα στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο άμεσα.

Παράλληλα αναφέρει ότι στις 100 θέσεις μόνιμου προσωπικού, που πρόκειται να καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ (η διαδικασία είναι ήδη σε εξέλιξη), έχουν προκηρυχθεί δυο θέσεις διασωστών για τον Πολύγυρο και πιθανότατα και μέσα στο καλοκαίρι θα αναλάβουν καθήκοντα.

«Στο πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για τις 4.000 προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ, προκηρύχθηκαν τέσσερις θέσεις για την Ανατολική Χαλκιδική (Ιερισσό, Άγ. Νικόλαο). Δυστυχώς όμως προσλήφθηκε μόνο ένας εργαζόμενος, γιατί δεν υπήρξαν αιτήσεις για τις υπόλοιπες θέσεις. Παρ’ όλα αυτά θα προχωρήσουμε στην επαναπροκήρυξη των θέσεων σύντομα. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα γίνει ενίσχυση του Τομέα Χαλκιδικής με εσωτερικές εθελοντικές μετακινήσεις προσωπικού» αναφέρει η διοίκηση του ΕΚΑΒ.

Παράλληλα επισημαίνει ότι πέρυσι κατά τη διάρκεια ολόκληρου του καλοκαιριού τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, εφαρμόστηκε με επιτυχία πιλοτικό πρόγραμμα Αεροδιακομιδών στη Χαλκιδική, με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσία και ότι ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία προκειμένου να εφαρμοστεί και φέτος αντίστοιχο πρόγραμμα Αεροδιακομιδών, πιθανότατα με διευρυμένη περίοδο λειτουργίας του ελικοπτέρου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ