ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή του Θωμά :Τσούγκρισμα κόκκινου αβγού και ταφικό έθιμο του Πόντου

Κυριακή του Θωμά :Τσούγκρισμα κόκκινου αβγού και ταφικό έθιμο του Πόντου
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την Κυριακή του Θωμά στις 23 Απριλίου στην περιοχή της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη αναβιώνουν τα έθιμα του τσουγκρίσματος του κόκκινου αυγού και το ταφικό έθιμο του Πόντου.

Στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού, ο δήμος Καλαμαριάς παίρνοντας τη «σκυτάλη» από τον Επιμορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Γηγενών και Παλαιών Καλαμαριωτών, αναβιώνει και φέτος το τσούγκρισμα του κόκκινου αβγού, ένα έθιμο που καθιερώθηκε από τους Καλαμαριώτες το 1946.

Ο δήμαρχος, Θεοδόσης Μπακογλίδης, θα μοιράσει σε όσους παραβρεθούν στην εκδήλωση κόκκινα αυγά και τσουρέκια ατομικά, ενώ θα ανταλλάξουν ευχές και θα ακολουθήσει το καθιερωμένο τσούγκρισμα.

Επίσης, την ίδια μέρα, θα αναβιώσει το ταφικό έθιμο, μια τελετουργία που μεταφέρθηκε από τον Πόντο στην Καλαμαριά και τηρείται με ευλάβεια και σεβασμό στην παράδοση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στις 11 το πρωί θα συγκεντρωθούν όλα τα μέλη της Αδελφότητας Κρωμναίων, φίλοι και προσκεκλημένοι, στα δημοτικά κοιμητήρια Καλαμαριάς σ’ ένα κοινό τραπέζι με διάφορα εδέσματα υπό τους ήχους της ποντιακής λίρας, ενώ νωρίτερα θα ψαλεί τρισάγιο υπέρ των ψυχών.

Οι παρευρισκόμενοι θα επισκεφθούν όλους τους τάφους, καθώς ο συμβολισμός της τελετής είναι η ένωση και η επικοινωνία των ψυχών των ζώντων με αυτές των νεκρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ