ΕΛΛΑΔΑ

Αλεξανδρούπολη: Βρέθηκαν 688 κιλά ακατάλληλα όστρακα (pic)

Αλεξανδρούπολη: Βρέθηκαν 688 κιλά ακατάλληλα όστρακα (pic)
Φωτό αρχείου EUROKINISSI/RODOSPRESS.GR/ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ

Περισσότερα από 600 κιλά όστρακα, ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και υπολειπομένων διαστάσεων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, ενώ παράλληλα συνελήφθησαν τρεις Έλληνες, ηλικίας 32, 35 και 39 ετών και δυο αλλοδαποί, ηλικίας 25 και 30 ετών.

Συγκεκριμένα, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και συντονισμένη επιχείρηση στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή παραλίας Αρίστεινου, σκάφος με δυο επιβαίνοντες, να εκφορτώνουν εντός της θάλασσας και σε μικρή απόσταση από την ακτή σάκους με όστρακα. Με την εκφόρτωση της ανωτέρω ποσότητας οστράκων, συνελήφθησαν δύο Έλληνες και δύο αλλοδαποί, οι οποίοι προσπάθησαν να μεταφορτώσουν τα όστρακα από το σημείο εκφόρτωσης σε Ε.Ι.Χ. όχημα.

Σε έλεγχο και επισταμένη ζύγιση που ακολούθησε στην ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης, διαπιστώθηκε πως το ανωτέρω σκάφος έφερε 34 σάκους με όστρακα του είδους «αχιβάδα» συνολικού βάρους 562 κιλών υπολειπομένων διαστάσεων (από 3,3 εκ. έως 4,0 εκ. κάτω του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 4,5 εκ.) και πέντε σάκους με όστρακα του είδους «τελίνα» συνολικού βάρους 126 κιλών, υπολειπομένων διαστάσεων (από 2,5 εκ. έως 2,8 εκ. κάτω του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 3,0 εκ.), τα οποία κρίθηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση από το Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Έβρου.

1

Επίσης, τα ανωτέρω αλιεύματα δεν έφεραν τα προβλεπόμενα έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευση των οστράκων, δεν υπήρχε η προβλεπόμενη επισήμανση σε αυτά, ενώ τα οχήματα στα οποία φορτώνονταν δεν ήταν κατάλληλα για τη μεταφορά οστρακοειδών.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν οι ανωτέρω, για από κοινού κατοχή και μεταφορά με σκοπό την πώληση–εμπορία δίθυρων μαλακίων (οστράκων) ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και υπολειπομένων διαστάσεων, ενώ κατασχέθηκαν το σκάφος, δύο Ε.Ι.Χ. οχήματα καθώς και η ανωτέρω ποσότητα των οστράκων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ