ΕΛΛΑΔΑ

Αρχίζουν ξανά οι πλειστηριασμοί, στο σφυρί και πρώτες κατοικίες (auds)

Αρχίζουν ξανά οι πλειστηριασμοί, στο σφυρί και πρώτες κατοικίες (auds)
Getty images/ideal images/Mark Metcalfe / Stringer

Σε νέα τροχιά μπαίνουν από την Τετάρτη 3 Μαΐου οι πλειστηριασμοί, καθώς οι συμβολαιογράφοι επιτρέπουν πλέον να «βγαίνουν στο σφυρί» και κατοικίες, υπό όρους, κι εφόσον η «επισπεύδουσα απαίτηση» είναι ίση ή μεγαλύτερη των 400.000 ευρώ.

Αιτιολογώντας την απόφασή τους για το «ξεπάγωμα» των πλειστηριασμών κατοικιών, οι συμβολαιογράφοι σημειώνουν πως αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια να μην εκμεταλλεύονται την αποχή τους, που έχει φθάσει πλέον στην 30η εβδομάδα, κάποιοι μεγαλοοφειλέτες.

Δυναμική «απάντηση» στην επανέναρξη των πλειστηριασμών κατοικιών αναμένεται να δώσουν φορείς και οργανώσεις, που αντιτίθενται στην συγκεκριμένη διαδικασία και θα επιχειρήσουν με την παρουσία τους να παρεμποδίσουν την ολοκλήρωσή της.

Για την επανέναρξη των πλειστηριασμών μίλησαν στο CNN Greece ο Πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Αθήνας, Γιώργος Ρούσκας, καθώς και ο οικονομολόγος και μέλος του Κινήματος «Δεν πληρώνω», Ηλίας Παπαδόπουλος, καταθέτοντας ο καθένας την δική του οπτική επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Η πλευρά των συμβολαιογράφων υποστηρίζει ότι πήρε την συγκεκριμένη απόφαση προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εκμετάλλευσης από οφειλέτες που, αν και έχουν τη δυνατότητα, αποφεύγουν να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους, από την άλλη η πλευρά του «Δεν πληρώνω» κάνει λόγο για προσπάθεια να πέσει «στάχτη στα μάτια» του ελληνικού λαού, ότι δήθεν μόνο οι περιπτώσεις μεγαλοοφειλετών θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό.

Συμβολαιογράφοι: Δεν θα επιτρέψουμε να χρησιμοποιηθεί η αποχή μας από ορισμένους

Όπως εξήγησε μιλώντας στο CNN Greece o Πρόεδρος των συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας, διαπιστώθηκε ότι «η επτάμηνη αποχή μας από την διαδικασία των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έχει μεν διευκολύνει αρκετούς συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα οικονομικά ζητήματα, όμως από την άλλη ουσιαστικά εξυπηρετείται και η κυβέρνηση και ολόκληρο το ελληνικό πολιτικό σύστημα, που αρνείται να λάβει θέση, να νομοθετήσει συγκεκριμένους όρους και εξειδικευμένες προϋποθέσεις για την προστασία της μοναδικής και πρώτης κατοικίας».

Επιπλέον, συνέχισε ο κ. Ρούσκας, διαπιστώσαμε ότι «ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, με αφορμή την αποχή μας, αποφεύγει ή δεν θέλει ή επιδιώκει να μην πληρώσει ή να μην διακανονίσει οφειλές του, ενώ όχι μόνο φαίνεται ότι έχει την οικονομική δυνατότητα, αλλά διαθέτει και μεγάλη ακίνητη περιουσία».

4041878


Πηγή: (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

«Έτσι ως αρχική μας κίνηση, ορίσαμε ότι εφεξής δεν θα διεξάγουμε και πλειστηριασμούς κατοικιών που το ποσό της επισπευδόμενης απαίτησης, δηλαδή το ποσό της κατάσχεσης είναι μέχρι 399.000 ευρώ. Από κει και πάνω θα διεξάγουμε όλους τους πλειστηριασμούς, γιατί η αποχή μας αποσκοπούσε στην προστασία από συγκεκριμένες ενέργειες συμπολιτών μας που αισθάνονται αδικημένοι, όμως δεν είναι δυνατόν να μην βοηθήσουμε να ομαλοποιηθεί η οικονομική ζωή. Θυμίζουμε ότι οι πλειστηριασμοί στηρίζονται αποκλειστικά σε δικαστικές αποφάσεις κι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τις εκτελούμε. Η πολιτεία οφείλει να δώσει λύσεις», τόνισε ο κ. Ρούσκας, ξεκαθαρίζοντας πως οι συμβολαιογράφοι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να εξετάζουν ποια είναι η οικονομική συνθήκη εκάστου υμών, σημειώνοντας πως αυτό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων.

Σε ό,τι αφορά την σημερινή πρώτη ημέρα της διαδικασίας μετά την απόφαση των συμβολαιογράφων, ο κ. Ρούσκας σημείωσε πως με βάση την εικόνα που υπάρχει από τους εννέα συμβολαιογραφικούς συλλόγους της χώρας, είναι ελαφρώς αυξημένος ο αριθμός των πλειστηριασμών που θα γίνουν σήμερα σε σχέση με τις προηγούμενες φορές.

«Δεν πληρώνω»: Δεν αναμένεται στροφή της διαδικασίας προς στρατηγικούς κακοπληρωτές

Με δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζεται να απαντήσει στη διενέργεια πλειστηριασμών το κίνημα «Δεν πληρώνω», επικρίνοντας την απόφαση των συμβολαιογράφων χαρακτηρίζοντάς την μάλιστα «κατάπτυστη».

Όπως τόνισε μιλώντας στο CNN Greece το μέλος του Κινήματος, Ηλίας Παπαδόπουλος, ακόμη και στο διάστημα της αποχής των συμβολαιογράφων διενεργούνται πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών για χρέη προς ιδιώτες, δήμους, εφορία, ΔΕΚΟ, funds που έχουν αγοράσει «κόκκινα δάνεια», εταιρείες κοινοχρήστων, ΑΕ, ΕΠΕ, ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία νομικής μορφής, ξεκαθαρίζοντας πως μόνο λόγω της παρουσίας του Κινήματος στα Ειρηνοδικεία αποφεύγονταν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας.

«Το νομικό καθεστώς δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία οριζόντια. Για να γίνει αυτό πρέπει να έχει ενταχθεί ο δανειολήπτης στο νόμο Κατσέλη ή να έχει κάνει ρύθμιση με την τράπεζα», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνοντας πως «τώρα ξεπάγωσαν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για χρέη σε τράπεζες και για ύψος οφειλής άνω των 400.000 ευρώ. Είχαμε όμως και περιπτώσεις απεργοσπασιών συμβολαιογράφων που διενεργούσαν και πλειστηριασμούς κατοικιών και το προηγούμενο διάστημα, δεν τηρείτο απόλυτα αυτή η αποχή».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο υπάρχει μια ολόκληρη κατηγορία οφειλετών που δεν έχουν χρέη προς τράπεζες, αλλά προς άλλους επισπεύδοντες, οι οποίοι δεν προστατεύονται καθόλου, για οποιοδήποτε ύψος χρέους, ενώ μεγάλα συμβολαιογραφικά γραφεία που αναλαμβάνουν πλειστηριασμούς για τράπεζες, διενεργούν πλειστηριασμούς, παρά την αποχή και για χαμηλότερα χρέη και για κατοικίες που δεν γνωρίζουν αν είναι ή όχι πρώτη κατοικία.

2181589 2


Πηγή: EUROKINISSI/ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΟΜΙΚΟΥ

Ως παράδειγμα ανέφερε την περίπτωση οφειλέτη που για 2.000 ευρώ χρέη κοινοχρήστων είδε να βγαίνει πριν από μερικές εβδομάδες στο σφυρί η πρώτη κατοικία του, ενώ για χρέη 2.300 σε δήμο και για χρέη σε τράπεζες επίσης βγήκαν σε πλειστηριασμό πρώτες κατοικίες.

Σχολιάζοντας την χθεσινή απόφαση των συμβολαιογράφων τη χαρακτήρισε «στάχτη στα μάτια του κόσμου» για να υπάρξει ένας κοινωνικός αυτοματισμός, ότι «μόνο οι μεγαλοοφειλέτες ουσιαστικά θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό, κάτι που δεν ισχύει με βάση την εμπειρία μας».

Το 90% των περιπτώσεων αφορά σε πλειστηριασμούς λαϊκών νοικοκυρών και αυτό το πλαφόν των 400.000 και δεν τηρείται και δεν καλύπτει πολλές περιπτώσεις που δεν έχουν χρέη προς τράπεζες, αλλά σε άλλους ιδιώτες, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος εκτιμά πως «ούτε τώρα θα δούμε μια στροφή της διαδικασίας προς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Το αντίθετο μάλιστα. Αυτό που παρατηρούμε είναι να αυξάνεται το ποσοστό πλειστηριασμών που αφορούν λαϊκή περιουσία».

2181616


Πηγή: EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, η ανακοίνωση των συμβολαιογράφων είναι copy paste εκείνων που βγαίνουν από την κυβέρνηση, τις τράπεζες, τα διεθνή funds που έχουν αγοράσει "κόκκινα" δάνεια.

«Αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να αναπτύξουν τον κοινωνικό αυτοματισμό που λέει ότι το ένα στρώμα της κοινωνίας θα πρέπει να στραφεί ενάντια στο άλλο. Εμείς αυτό το καταδικάζουμε, θεωρούμε κατάπτυστη την ανακοίνωση των συμβολαιογράφων και προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα ματιά του ελληνικού λαού», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως ένας στους δύο δανειολήπτες δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος του, οπότε θα βρεθεί αργά ή γρήγορα αντιμέτωπος με διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως είναι αυτή των πλειστηριασμών.

Βασικός υπεύθυνος όλης της κατάστασης είναι, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η τρόικα και η κυβέρνηση που έχουν επιβάλει ένα καθεστώς στοχοποίησης του ελληνικού λαού, ξεκαθαρίζοντας πως ενόψει και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών «θα προβούμε σε σειρά κινητοποιήσεων και νέες δράσεις για να αναστείλουμε το κύμα υφαρπαγής της ελληνικής περιουσίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ