ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση

Αντιδράσεις για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Ερωτήματα προκαλεί η εξαγγελία του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου για τη θέσπιση δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης για το σύνολο των νηπίων 4-6 ετών, από τον Σεπτέμβριο του 2018.

Σύμφωνα με το υπουργείο αλλά και τους νηπιαγωγούς, τα προβλήματα υποδομών που θα προκύψουν από τη διερεύνηση της φοίτησης είναι διαχειρίσιμα. Βέβαια, πώς θα βρεθούν περίπου 180 επιπλέον νηπιαγωγεία – σύμφωνα με τα στοιχεία των νηπιαγωγών – για να στεγάσουν το νέο κύμα προνηπίων που θα ενταχθεί στην εκπαίδευση, είναι ένα ερώτημα. Οι νηπιαγωγοί, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», παραπέμπουν στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων που έγιναν το διάστημα 2010-2011 σημειώνοντας ότι ο αριθμός των 5.618 νηπιαγωγείων, πριν από τις συγχωνεύσεις 224 σχολικών μονάδων, επαρκεί για τη νέα πρωτοβουλία.

70.000 παιδιά

Παράλληλα, τα στοιχεία για το σύνολο του αριθμού των παιδιών που θα προκύψουν παραμένουν θολά, μιας και από την πλευρά των δημοτικών παιδικών σταθμών που καλύπτουν μέχρι τώρα τις ανάγκες στις ηλικίες 4-5 ετών τα νούμερα καταγράφουν τουλάχιστον 40.000 παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές, ενώ σημειώνεται ότι αν τεθεί ζήτημα υποχρεωτικότητας ο αριθμός αυτός – σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη – θα εκτοξευθεί στα 70.000 παιδιά.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν ότι το 2010 γεννήθηκαν 114.666 παιδιά ενώ το 2013 (τώρα είναι σε ηλικία να ενταχθούν στην προσχολική αγωγή) ο αριθμός «κατακρημνίστηκε» στις 94.134 γεννήσεις. Η ΔΟΕ ζητάει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας υποστηρίζοντας παράλληλα το μέτρο, ενώ το Συντονιστικό Νηπιαγωγών δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι οι ανάγκες μετά τη διεύρυνση της προσχολικής αγωγής θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, λόγω της υπογεννητικότητας. Ειδικότερα, το Συντονιστικό Νηπιαγωγών κάνει λόγο για μόλις 180 θέσεις νηπιαγωγείων και του αντίστοιχου προσωπικού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του αιρετού, Βασίλη Παληγιάννη, αυτή τη στιγμή λειτουργούν 5.394 νηπιαγωγεία. Σε αυτά εργάζονται 11.700 μόνιμοι νηπιαγωγοί και φέτος – μέχρι στιγμής – έχουν προσληφθεί 1.750 αναπληρωτές.

Αντίλογος

«Η μονομερής εξαγγελία του υπουργού Παιδείας για υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα νηπιαγωγεία οδηγεί σε διάλυση το θεσμό των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών» ήταν η απάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία προειδοποιεί για κινητοποιήσεις.

Ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», παρουσιάζει από την πλευρά των δήμων σχετικά με τους δημοτικούς σταθμούς:

«Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούμε 40.000 – 50.000 παιδιά ηλικίας 4 έως 5 ετών. Σε περίπτωση όμως που γίνει υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική αγωγή ο συνολικός αριθμός θα αυξηθεί, καθώς υπάρχει ένα ποσοστό αυτής της ηλικίας που δεν φιλοξενείται σε καμία δομή. Ο αριθμός μπορεί να φτάσει και τα 70.000 παιδιά. Παράλληλα μιλάμε για απώλεια θέσεων ακόμα και 2.000 εργαζομένων στους δήμους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ