ΕΛΛΑΔΑ

Το ποδήλατο αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας

Το ποδήλατο αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας
EUROKINISSI/ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Σε έρευνα που διεξήγαγε η ερευνητική ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνίου στα πλαίσια του προγράμματος "ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ" 2004 - 2006, οι κάτοικοι της Καρδίτσας προτιμούν το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης. Το ποδήλατο κατέχει το 22% στο ποσοστό των μετακινήσεων και μαζί με το περπάτημα αναδεικνύονται σε κυρίαρχους τρόπους μετακίνησης με συνολικό ποσοστό 60%. Ποσοστά σήμερα που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, σύμφωνα με στοιχεία της δημοτικής αρχής.

Ο λόγος για την πόλη της Καρδίτσας, όπου κομμάτι της ίδιας της πόλης αποτελεί εδώ και δεκαετίες το ποδήλατο, καθώς η χρήση του είναι καθημερινή από τους πολίτες, σε ένα σύγχρονο και εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα στο Δήμο Καρδίτσας, το δομημένο δίκτυο των ποδηλατοδρόμων έχει μήκος 7300 μ. στον αστικό ιστό και 10500 μ. περιαστικό. Το πρώτο δίκτυο ποδηλατοδρόμων, πάντως, όπως μας ενημερώνει η Δημοτική Αρχή, άρχισε να κατασκευάζεται το 2003, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Μεταφορών και μελέτη που συντάχθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον καθηγητή κ. Θάνο Βλαστό.
Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης νέα ποδηλατοστάσια για τη στάθμευση 200 ποδηλάτων, ενώ αναζητούνται συνεχώς νέοι χώροι για την τοποθέτηση και άλλων ποδηλατοστασίων, αφού τα ποδήλατα που κυκλοφορούν καθημερινά στην πόλη είναι κυριολεκτικά χιλιάδες, επισημαίνεται επίσης από τη δημοτική αρχή.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, σημειώνει στο ΑΜΠΕ-ΜΠΕ, πως «η σχέση της Καρδίτσας και των δημοτών με το ποδήλατο είναι στενή εδώ και δεκαετίες» για να εξηγήσει πως ουσιαστικά το ποδήλατο δεν έπαψε ποτέ να είναι βασικό μέσο μετακίνησης για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συμπολιτών. Το γεγονός, προσθέτει ο ίδιος, ότι «διαχρονικά τα τελευταία χρόνια οι Δημοτικές Αρχές δίνουν έμφαση στην προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου στην πόλη, συνέβαλε στο να διαθέτουμε σημαντικές υποδομές, τις οποίες προσπαθούμε συνεχώς να διευρύνουμε. Το ποδήλατο και οι υποδομές του λειτουργούν πλέον αναπτυξιακά για την περιοχή μας και είμαι πεπεισμένος ότι αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που μπορούμε και πρέπει να το αξιοποιήσουμε, δεν παραλείπει επίσης να υπογραμμίσει, ο δήμαρχος Καρδίτσας».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ