ΕΛΛΑΔΑ

Όλες οι υπηρεσίες του ΑΠΘ λειτουργούν κανονικά παρά την κυβερνοεπίθεση

Όλες οι υπηρεσίες του ΑΠΘ λειτουργούν κανονικά παρά την κυβερνοεπίθεση
REUTERS/Kacper Pempel/Illustration

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ήταν μεταξύ των «θυμάτων» της κυβερνοεπίθεσης που «χτύπησε» 99 χώρες την Παρασκευή, όμως «δεν έχει σταματήσει να δουλεύει, και δεν θα σταματήσει, καμία κεντρική υπηρεσία του», όπως ανέφερε ο αντιπρύτανης Έρευνας του ΑΠΘ, Θόδωρος Λαόπουλος.

Ο κ. Λαόπουλος τόνισε ότι ο ιός που εξαπλώθηκε παγκοσμίως μολύνοντας εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές κρατικών φορέων και οικιακών χρηστών, «πρόσβαλε ένα μικρό αριθμό υπολογιστών στο ΑΠΘ, που ήταν προσωπικοί, παλιοί και δεν είχε γίνει ενημέρωση των Windows σε αυτούς».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογράμμισε πως «όλα δουλεύουν κανονικά και λήφθηκαν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μη περαιτέρω διασπορά του κακόβουλου λογισμικού και την αντιμετώπιση του προβλήματος».

Υπενθυμίζεται ότι η επιδημία ιών που έχει μολύνει εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές κρατικών φορέων και οικιακών χρηστών, εξαπλώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο από διεθνή εγκληματική ομάδα κυβερνοληστών, που υποκλέπτουν ψηφιακά αρχεία και απαιτούν λύτρα για να τα επιστρέψουν,

Το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώθηκε από το διαχειριστή του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ, ότι πολλοί χρήστες της πλατφόρμας κατήγγειλαν στην Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Χρηστών συμπτώματα επιθετικής μόλυνσης από κακόβουλο λογισμικό - ιό κρυπτογράφησης (ransomware).

Τα συμπτώματα που διαπίστωσαν οι χρήστες στους υπολογιστές τους ήταν κρυπτογράφηση τοπικών αρχείων σε αφαιρούμενα μέσα (USB) και αφαίρεση αρχείων που βρίσκονται σε διαχειριστικούς φακέλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ