ΕΛΛΑΔΑ

Αποστολή στη Βενετία: Η μεταφορά της Αγίας Ελένης «βούλιαξε» την πλατεία του Αγίου Μάρκου (pics)

Αποστολή στη Βενετία: Η μεταφορά της Αγίας Ελένης «βούλιαξε» την πλατεία του Αγίου Μάρκου (pics)
Σύνθεση:CNN Greece CNN Greece

Η Αγία Ελένη έφερε ένα βήμα πιο κοντά την Ορθόδοξη με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία καθώς μετά από συνεργασία της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Ρωμαιοκαθολικό Πατριαεχείο Βενετίας μεταφέρθηκε το σκήνωμα της Αγίας Ελένης στην Αθήνα.

Το CNN Greece ταξίδεψε στη Βενετία και κατέγραψε την τελετή της μεταφοράς του σκηνώματος της Αγίας Ελένης στην Ελλάδα.

Η επίσημη τελετή παράδοσης έγινε την Κυριακή 14 Μαίου στη Βενετία στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου έξοχο δείγμα Βυζαντινής αρχιτεκτονικής με Γοτθικά και Ρωμαϊκά στοιχεία που θυμίζει το ναό των Αγίων Αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη. Οι εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Βενετίας και της Εκκλησίας της Ελλάδος, έστειλαν μήνυμα ότι είναι περισσότερα τα στοιχεία που συνδέουν τους Χριστιανούς από αυτά που τους χωριζουν.

venice cnn greece tsimblaki katia.jpg

Σύνθεση: CNN Greece. Πηγή φωτογραφιών: CNN/Greece/Κάτια Τσιμπλάκη

Μέσα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου ήταν και έξι νέοι ντυμένοι με παραδοσιακές ποντιακές και κρητικές φορεσιές που παρακολουθούσαν δακρυσμένοι την τελετή. Το βλέμμα όλων έπεσε στο τμήμα από το τέμπλο του ναού των Αγίων Αποστόλων που φυλάσσεται σε γυάλινη προθήκη στο ναο του Αγίου Μάρκου.

Στο ναό του Αγίου Μάρκου υπάρχει και η θρυλική εικόνα της Παναγίας της Νικοποιού, την οποία είχαν αποσπάσει και μεταφέρει στη Βενετία από την Κωνσταντινούπολη οι σταυροφόροι το 1204. Τη φιλοτέχνησε ο Λουκάς Καγκελλάρης και σύμφωνα με το θρύλο την κουβαλούσαν μαζί τους οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες στους πολέμους.

«Βούλιαξε» η πλατεία του Αγίου Μάρκου

Λίγο μετά τις 13.20 το μεσημέρι η πλατεία του Αγίου Μάρκου είχε γεμίσει ασφυκτικά με κοσμο. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, τουρίστες και κάτοικοι είχαν σχηματίσει ανθρώπινη ουρά για να δουν την μεταφορά του ιερού σκηνώματος της Αγίας Ελένης. Βενετσιάνοι απο τα παράθυρα των σπιτιών τους έριχναν λουλούδια στο σκήνωμα της Αγίας.

Η ίδια εικόνα επαναλήφθηκε και στην Αθήνα. Η Ιερά Οδός στο Αιγάλεω και η Ελευθερίου Βενιζέλου στην Αγία Βαρβάρα, είχαν κλείσει από χιλιάδες κόσμου για να υποδεχθούν την Αγία Ελένη και σταυρό με Τίμιο Ξύλο από τους λεγόμενους «θησαυρούς» της Βενετίας.

Ιερώνυμος: Εμφανές το κενό του Χριστιανισμού στην Ευρώπη

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος το βράδυ της Κυριακής υποδεχόμενος το σκήνωμα τη Αγίας Ελένης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου μίλησε για το έργο της Αγίας Ελένης. «...Χωρίς αυτά ούτε η Ευρώπη, θα είχε συγκεκριμένη πνευματική κληρονομιά ούτε ο κόσμος τόσο ακμαία ακτινοβολία του χριστιανικού μηνύματος για το Θεό και τον άνθρωπο».

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε επίσης ότι 17 αιώνες μετά το Διάταγμα των Μεδιολάνων που κύρησσε τη ανεξιθρησκεία, σήμερα είναι εμφανές το το κενό του Χριστιανισμού στη δημόσια ευρωπαική ζωή.... Αυτό που έχασε ο ιστορικός χριστιανισμός είναι η αισιοδοξία της ευλάβειας η οποία είναι άδεια από την τραγικότητα». Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για την έξαρση της βίας, των διακρίσεων και της φτώχειας που μαστίζουν τον κόσμο: «Ατενίζοντες στον σημερινό κόσμο και την καθ ημέραν ζωή της ανθρωπότητας, όλοι διαπιστώνουμε ότι από παντού ηχούν ακοές πολέμων, βίας, τρομοκρατίας, αδικίας, ανέχειας, δυστυχίας, φτώχειας, πείνας, προσφυγιάς. Σε αυτές τις προοπτικές προαισθανόμαστε πως η αγωνία της Δύσης, η Αγωνία της Ευρώπης και των λαών της που αποβαίνει οικουμενική συνιστά καθαρά σήμερα την κόλαση όπου κατεβαίνει ο Χριστός».

Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι 'οι Ισαπόστολοι Κωνσταντίνος και Ελένη έθεσαν και τις βάσεις του τρίτου πυλώνα του Πολιτισμού μας, ήτοι του Ευρωπαϊκού και, γενικότερα, του Δυτικού Πολιτισμού'.

Κρητικοί και Πόντιοι έφεραν το σκήνωμα

Για να μεταφέρουν το σκήνωμα ταξίδεψε από την Ελλάδα στη Βενετία, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Βύρωνος Καισαριανής και Υμηττού Δανιήλ, ο δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας και αντιδήμαρχοι του Αιγάλεω.

Μαζί τους ήταν και τρεις ζιπκοφόροι του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος» και τρεις βρακοφόροι από την Ένωση Κρητών Αγίας Βαρβάρας «Η Μεγαλόνησος». Την ελληνική αποστολή υποδέχθηκε στη Βενετία ο Μητροπολίτης Ιταλίας Γεννάδιος, ο ρωμαιοκαθολικός πατριάρχης της Βενετίας και ο δήμαρχος της πόλης.

Ο Άγιος Γεώργιος των Ελλήνων στη Βενετία

Πριν την επίσημη παραλαβή η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε τον ορθόδοξο ναό του Άγιου Γεώργιου των Ελλήνων (San Giorgio dei Greci όπως λέγεται στα ιταλικά) που βρίσκεται στη συνοικία Καστέλο. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει μαρμάρινη πλάκα με επιγραφή του 1564 στα ελληνικά που αναφέρει ότι ο ναός αφιερώθηκε στον Χριστό και τον Άγιο Γεώργιο από τους Έλληνες που μετοικούσαν στη Βενετία.

4131954

Eurokinissi/Στέλιος Μίσινας.

Η Αγία Ελένη επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από 1700 χρόνια

Μέχρι την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους φυλασσόταν στο ναό των Αγίων Αποστόλων, που ήταν οι τάφοι των αυτοκρατόρων. Εκ τότε βρίσκεται σε ναό στο νησί της Αγιας Ελένης.

Το σκήνωμα της Αγίας είναι αναγνωρισμένο

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιερό σκήνωμα της Αγίας Ελένης είναι αναγνωρισμένο. Το 1929 η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, προχώρησε στην κανονική αναγνώριση του σκηνώματος. Τί σημαίνει αυτό πρακτικά; Εκπρόσωποι της Εκκλησίας και ιατροί το εξέτασαν και διαπίστωσαν ότι πρόκειται για το λείψανο μιας γυναίκας η οποία πέθανε στην ηλικία των 80 ετών από φυσικά αίτια.

Το ιερό σκήνωμα της Αγίας Ελένης είναι τοποθετημένο σε δύο ασημένιες λειψανοθήκες που βρίσκονται μέσα σε λάρνακα. Η μία λειψανοθήκη είναι κεφαλή με στέμμα, η οποία απεικονίζει το πρόσωπο γυναίκας και περιέχει τμήμα της κάρας της Αγίας. Η δεύτερη λειψανοθήκη έχει σχήμα ανθρώπινου σώματος και περιέχει τα λείψανα της Αγίας, τα οποία είναι αριθμημένα και σφραγισμένα με την ειδική σφραγίδα του Ρωμαιοκαθολικού Πατριαρχείου της Βενετίας.

Το αυτοκρατορικό ένδυμα που έραψε η Εκκλησία της Ελλάδος

Η Εκκλησία της Ελλάδος έκανε και ένα δώρο στην Αγία. Επιμελήθηκε το σχεδιασμό και κάλυψε τη δαπάνη πορφυρού βυζαντινού ενδύματος το οποίο προσφέρθηκε στο σκήνωμα, ειδικά για τη μεταφορά του στην Αθήνα. Το ένδυμα της Αγίας Ελένης είναι κατασκευασμένο από πορφυρό βελούδο, έχει μαργαριτάρια και μουράνο πέτρες, υλικά τα οποία είναι δεμένα με χρυσό συρματερό.

Το πορφυρό φόρεμα της Αγίας Ελένης δημιουργήθηκε με βάση την τεχνική κατασκευής των βυζαντινών αυτοκρατορικών ενδυμάτων. Στο στήθος έχει κεντημένο ένα Σταυρό, γεγονός που συμβολίζει ότι η Αγία Ελένη βρήκε τον Τίμιο Σταυρό, κατά το ταξίδι της στα Ιεροσόλυμα». Επίσης το ένδυμα έχει κεντημένους στα μανίκια, δύο δικέφαλους αετούς, σύμβολο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σημειώνεται ότι το αρχικό ένδυμα της Αγίας Ελένης είναι στα χρώματα της ώχρας και είναι βενετσιάνικο.

Δύο χρόνια διήρκεσαν οι διαπραγματεύσεις

Η «Αποστολική Διακονία», ο Οργανισμός που ασχολείται με τη διοργάνωση του ιεραποστολικού και μορφωτικού έργου της Εκκλησίας της Ελλάδος έκανε δύο ολόκληρα χρόνια τις επαφές με τη ρωμαιοκαθολική, προκειμένου να μεταφέρει το Ιερό Σκήνωμα της Αγίας Ελένης στην Ελλάδα. Η αφορμή δόθηκε με τη συμπλήρωση 80 ετών από την ιδρυση της Αποστολικής Διακονίας. Και το σύνθημα της Εκκλησίας της Ελλάδος, για την μεταφορά του ιερού σκηνώματος είναι: «Αναδεικνύουμε την πνευματική ταυτότητα της Ευρώπης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ