ΕΛΛΑΔΑ

Τίμησαν τον Σφακιανό αιωνόβιο πολεμιστή της «Μάχης της Κρήτης» (pics&vids)

Τίμησαν τον Σφακιανό αιωνόβιο πολεμιστή της «Μάχης της Κρήτης» (pics&vids)
flashnews.gr

Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε στον επιζώντα Έλληνα αξιωματικό της Μάχης της Κρήτης, Νικόλαο Κοπάση που είναι σήμερα 100 ετών. Η βράβευση έγινε στο Πνευματικό κέντρο Χανίων με αφορμή την εκδήλωση για την Μάχη της Κρήτης.

Ποιός είναι, σύμφωνα με το flashnews.gr, ο Νικόλαος Κοπάσης που βραβεύτηκε (πληροφορίες από άρθρο του Αντώνη Πλυμάκη).

Γεννημένος την 27/11/1917 στην Ανώπολη Σφακίων, κατατάχθηκε τον Οκτώβριο του 1938 στο Ι4 Σύνταγμα Πεζικού και τον Απρίλιο του 1939 μετατέθηκε στον ΙΧ συνοριακό τομέα, ενώ την 23/03/1941 ονομάσθηκε έφεδρος Ανθ/γος Πεζικού.

pnevmatikokentromaxikritis6

(Πηγή: flashnews.gr)

Στις 20 Μάη του 1941 υπηρετούσε στο 5ο Ανεξάρτητο Τάγμα Πηγής Ρεθύμνης λαμβάνοντας μέρος στην επική Μάχη. Προήχθη επ' ανδραγαθία στο πεδίο της Μάχης στο βαθμό του Λοχαγού και παρασημοφορήθηκε με το Χρυσόν Αριστείον Ανδρείας, τον Πολεμικόν Σταυρό Γ' τάξεως δύο φορές, το Μετάλλιο Εξαίρετων Πράξεων και τα Μετάλλια εκστρατείας 1940 - 41 και Εθνικής Αντίστασης. Τιμήθηκε επίσης με περγαμηνές, διπλώματα και πλακέτες από πολλούς άλλους φορείς όπως την V Μεραρχία Κρητών, τις Νομαρχίες Χανίων και Ρεθύμνης και αρκετούς άλλους.

Το 1948 διορίσθηκε στην Αγροτική τράπεζα στα Χανιά όπου έφθασε ως υποδιευθυντής, ενώ για 20 χρόνια ως διευθυντής με επιτυχία στο υποκατάστημα της Αγροτικής στις Σάππες Ροδοπής, στην Κίσαμο, στην Ατλάντη στον Παλαμά Καρδίτσας, στο Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λάρισα, απ' όπου συνταξιοδοτήθηκε το 1983.

Τι είπε για την βράβευση του

ΔΗΜΟΦΙΛΗ