ΕΛΛΑΔΑ

Σύγχυση σχετικά με επικείμενη επιχείρηση εκκένωσης του Ελληνικού

Σύγχυση σχετικά με επικείμενη επιχείρηση εκκένωσης του Ελληνικού
EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Σύγχυση έχει προκύψει σχετικά με επικείμενη επιχείρηση μεταφοράς των προσφύγων από το Ελληνικό, καθώς με ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, αυτή αναμένεται να ξεκινήσει από την Τρίτη, κάτι το οποίο, ωστόσο, διαψεύδουν πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου, «ξεκινάει ένας κύκλος ενημέρωσης των ανθρώπων που ζουν στο Ελληνικό και η παραπληροφόρηση δεν βοηθάει στην πραγματική διαχείριση του ζητήματος».

Μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, ωστόσο, μιλώντας στο αθηναϊκό πρακτορείο, ανέφερε πως «ζητήθηκε από όλες τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο χώρο να απομακρυνθούν, εκτός από τις δυο που παρέχουν ιατρική βοήθεια».

Εξάλλου, η υπεύθυνη Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη Μόνικα Κόστα Ρίμπα, εξηγεί σε ανακοίνωσή της πως «δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία διαβούλευση με τους διαμένοντες στο Ελληνικό, που έχουν πλήρη άγνοια σχετικά με το πότε και το πού θα μεταφερθούν. Οι αρχές θα πρέπει επειγόντως να εγγυηθούν ότι κανείς δεν θα μείνει άστεγος ή θα κινδυνεύσει ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των καταυλισμών. Παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλιστούν ασφαλείς και επαρκείς εναλλακτικές στέγασης που θα λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες των γυναικών και των κοριτσιών».

Η οργάνωση είχε ζητήσει να επισκεφτεί τους καταυλισμούς στις 21 με 23 Μαΐου, αίτημα που απορρίφθηκε αλλά οι ερευνήτριες της οργάνωσης μίλησαν με πρόσφυγες έξω από το Ελληνικό. «Εξαιτίας της απουσίας επίσημης και ξεκάθαρης πληροφόρησης, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες/ριες βασίζονται σε φήμες. Πολλοί άκουσαν ότι θα μεταφερθούν σε έναν καταυλισμό που έχει πρόσφατα δημιουργηθεί στη Θήβα. Οι ίδιοι φοβούνται ότι στο νέο καταυλισμό θα αποκοπούν από τα δίκτυα υποστήριξης που έχουν δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Ελληνικό, διάρκεια η οποία για πολλούς ξεπερνάει τον ένα χρόνο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ένας άνδρας από το Αφγανιστάν είπε στη Διεθνή Αμνηστία: «Δεν μας έχουν δώσει πληροφορίες, το οποίο μας δημιουργεί άγχος... Θέλουν να μας μπερδέψουν έτσι ώστε να μην μπορούμε να αποφασίσουμε και να αποφασίσουν εκείνοι για εμάς».

Η Διεθνής Αμνηστία γνώρισε επίσης μια οικογένεια στο Ελληνικό, η οποία φροντίζει μια ηλικιωμένη συγγενή τους που μένει σε ένα διαμέρισμα στην Αθήνα. Η ηλικιωμένη γυναίκα φοβάται ότι θα μείνει μόνη της εάν οι συγγενείς της από το Ελληνικό χρειαστεί να μεταφερθούν μακριά. «Πού είναι η Θήβα; Ξέρετε; Ποιος θα με βοηθήσει εάν εκείνοι (δηλαδή η οικογένειά της) πάνε εκεί;» είπε συγκινημένη στη Διεθνή Αμνηστία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ