ΕΛΛΑΔΑ

Φοιτητικές εκλογές: Με το φάντασμα της αποχής παλεύουν οι παρατάξεις (aud)

Φοιτητικές εκλογές: Με το φάντασμα της αποχής παλεύουν οι παρατάξεις (aud)
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Σε εκλογικό ρυθμό κινούνται σήμερα τα Πανεπιστήμια όλης της χώρας με τις παρατάξεις να παλεύουν για την κατάκτηση της φοιτητικής ψήφου. Όπως ανέφεραν στο CNN Greece υποψήφιοι των εκλογών η κίνηση στα Πανεπιστήμια αυξάνεται όσο περνούν οι ώρες, με το φάντασμα της αποχής να πλανάται για ακόμη μια χρονιά πάνω από την διαδικασία όμως. Οι φοιτητές – μεταξύ άλλων – απαντούν στο ερώτημα όλων: Γιατί είναι σημαντικές οι φοιτητικές εκλογές και γιατί πρέπει να παταχθεί η αποχή;

Ο Παντελής Αργζόγλου, αντιπρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Φυσικού Αθήνας και υποψήφιος με την Πανσπουδαστική τονίζει πως η «συμμετοχή από ότι φαίνεται μεγαλώνει τις τελευταίες ώρες».

«Ακόμη και τώρα καλούμε κάθε φοιτητή να ξεπεράσει κάθε ενδοιασμό και να έρθει γιατί κάθε ψήφος μετράει για να δυναμώσουμε το μεγάλο μήνυμα που στέλνουμε στην κυβέρνηση για τα μέτρα που πέρασαν και ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία που έρχεται την Πέμπτη», είπε στο CNN Greece o κ. Αργζόγλου ερωτώμενος γιατί θα πρέπει οι φοιτητές να συμμετέχουν στην διαδικασία.

Όσον αφορά την κομματικοποίηση στα Πανεπιστήμια της χώρας, που πολλοί κατακρίνουν και ορίζουν ως τον λόγο που απέχουν από τις εκλογές, ο ίδιος επισημαίνει πως: «Η ίδια πολιτική που εφαρμόζεται από ένα κόμμα εφαρμόζεται και από την κυβέρνηση. Άρα τα κόμματα είναι αντικειμενικά στα Πανεπιστήμια».

4140831

(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

«Σήμερα καλούμε κάθε φοιτητή να σκεφτεί με βάση την πείρα που έχει τόσα χρόνια... όλοι μας παρά τις διαφωνίες μας στο ίδιο καζάνι βράζουμε, τις ίδιες ανησυχίες έχουμε και καλούμε τους φοιτητές αυτή την ανησυχία και την αγανάκτηση για το μέλλον να την εκφράσουν και με ψήφο», ανέφερε ολοκληρώνοντας.

Το μήνυμα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

«Μέχρι στιγμής (η διαδικασία) κυλάει ομαλά. Η συμμετοχή ανεβαίνει όσο περνάει η ώρα, έρχονται οι φοιτητές και περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί. Δεν υπάρχουν προβλήματα, σε όλη την Ελλάδα», είπε στο CNN Greece, o Γιάννης Αναστασόπουλος, Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για τα Πανεπιστήμια.

«Οι φοιτητικές εκλογές είναι η ανώτατη δημοκρατική διαδικασία των φοιτητών όπου εκφράζουν την άποψή τους για το τι πανεπιστήμιο θέλουν. Καλώς ή κακώς κάθε παράταξη εκπροσωπεί μια συγκεκριμένη ιδεολογία για το πώς θέλουν να είναι το πανεπιστήμιο αύριο», είπε ο κ. Αναστασόπουλος.

«Με αυτό το διακύβευμα η κάθε παράταξη καλεί τους φοιτητές να έρθουν να ψηφίσουν και να αποφασίσουν σε ποιο δρόμο θέλουν να πορευτούμε», συμπλήρωσε.

4140840

(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Ως υποψήφιος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ τόνισε πως το μήνυμα της παράταξης είναι: «να μας δώσουν την δυναμική για να παλέψουμε για ένα διαφορετικό Πανεπιστήμιο, για ένα Πανεπιστήμιο σε διαφορετικά πλαίσια, στα επίπεδα του εξωτερικού».

Όσον αφορά την πολιτικοποίηση των Πανεπιστημίων τόνισε: «Στο Πανεπιστήμιο μιλάμε για φοιτητικές παρατάξεις, όχι πολιτικές οργανώσεις. Κάθε παράταξη έχει συγκεκριμένο τρόπο δράσης, που αφορά καθαρά το Πανεπιστήμιο και πως οραματίζεται αυτό αύριο. Δεν συνδέεται άμεσα με το κομμάτι της πολιτικοποίησης.

Προφανώς υπάρχει μια πολιτική χροιά, είναι λογικό, είναι διαφορετικό να θέλεις ένα Πανεπιστήμιο φιλελεύθερο και διαφορετικό να θέλεις ένα Πανεπιστήμιο κολλημένο στην δεκαετία του 80 – αυτή είναι βασική διαφορά πολιτική, αν θέλετε να δώσουμε ένα πολιτικό τόνο».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Αναστασόπουλος επεσήμανε πως η «αποχή δεν είναι λύση, όταν είσαι φοιτητής καλό είναι να εκφράζεις την άποψη σου όποια και αν είναι αυτή.

«Αναδεικνύουμε τα πολιτικά προβλήματα και καλούμε τους φοιτητές να έρθουν να δώσουν μια λύση σε αυτά και να εκφράσουν και μια αλλαγή».

Αυξημένη η αποχή σύμφωνα με υποψήφια του BLOCO

Την ίδια εικόνα για την προσέλευση έδωσε και η Αλεξάνδρα Φτούλη, φοιτήτρια στο Πολιτικό της Νομικής και υποψήφια του BLOCO. «Υπάρχει προσέλευση. Προφανώς δεν είναι η ιδανική και αναμενόμενη, υπάρχει ένα δείγμα ότι και φέτος θα υπάρξει αρκετή αποχή αλλά οι κάλπες κλείνουν στις 7, άρα έχουμε ακόμη χρόνο», είπε στο CNN Greece.

«Η αποχή θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρσι, μπορεί να λίγο υψηλότερη», εκτίμησε η ίδια και εξήγησε τους λόγους αυτή της στάσης. «Οι φοιτητές απέχουν γιατί αισθάνονται πως οι φοιτητικές εκλογές δεν είναι κάτι που τους αφορά, αυτό το πράγμα που λέμε ως BLOCO είναι ότι οι φοιτητικές εκλογές έχουν σημασία, είναι μια διαδικασία που αφορά άμεσα τους φοιτητές και τις φοιτήτριες».

«Πρέπει να συμμετέχουν», είπε και συνέχισε: «γιατί αν δεν το κάνουν, τους μόνους που βοηθούν είναι οι καθεστωτικές δυνάμεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, οι οποίες μπορούν να κινητοποιήσουν κόσμο άρα μπορούν και να συνεχίσουν μια κατάσταση διάλυσης των φοιτητικών συλλόγων, όπως κάνουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

4140841

(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Η φοιτήτρια κάλεσε τους φοιτητές να «στηρίξουν τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και τους καλούμε να συμμετέχουν προκειμένου να μπορέσουμε την επόμενη μέρα με ενισχυμένες τις δυνάμεις να βάλουμε ως στοχοθεσία μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους την επαναφορά της δημοκρατίας, να διεκδικήσουμε φοιτητική μέριμνα προκειμένου κανένας φοιτητής να μην αποκλείεται από τα δικαιώματα του στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και κυρίως να θέσουμε στο επίκεντρο τη γνώση και την επιστήμη, που θα είναι προσανατολισμένη στις κοινωνικές ανάγκες».

Ολοκληρώνοντας και ερωτώμενη για την κομματικοποίηση που χαρακτηρίζει τα Πανεπιστήμια η υποψήφια τόνισε: «Το Πανεπιστήμιο είναι κομμάτι της κοινωνίας άρα αυτό έρχεται να αποτυπώσει και μέσα στο Πανεπιστήμιο πολιτικά σχέδια που εκπροσωπούν οι πολιτικές δυνάμεις. Προφανώς το Πανεπιστήμιο είναι χώρος πολιτικοποίησης. Στο κομμάτι της κομματικοποίησης υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα, που δίνουν κάποιες μάχες. Πρέπει να εκφράζονται πολιτικά σχέδια μέσα στο πανεπιστήμιο και από κει πέρα είναι θέμα καθενός και καθεμίας με ποιο θα συνταχθεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ