ΕΛΛΑΔΑ

Εργατικό ατύχημα στον Ασπρόπυργο: «Ακτινογραφία» των αιτίων

Εργατικό ατύχημα στον Ασπρόπυργο: «Ακτινογραφία» των αιτίων
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ (αρχείου)

Τρεις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά, από έκρηξη φιάλης υγραερίου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας TOP GAS στον Ασπρόπυργο. Οι πραγματογνώμονες αναζητούν τα ακριβή αίτια του ατυχήματος ενώ το εργατικό κέντρο Ελευσίνας κατηγορεί το ΣΕΠΕ  (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ότι δεν ασφάλισε άμεσα τον χώρο ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο παραποιήσεων στον χώρο. 

Το CNN Greece επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας Βαγγέλη Λίγγο, ο οποίο βρέθηκε στο σημείο του ατυχήματος, το πρωί της Παρασκευής, μαζί με κλιμάκιο του ΣΕΠΕ και το ανακριτικό της Πυροσβεστικής.

Όπως είπε στο CNN Greece ο κ. Λίγγος πρόκειται για μία μικρή μονάδα εμφιάλωσης . Όπως προκύπτει, οι εργαζόμενοι, γέμιζαν με μία πρέσα τις 3κιλες φιάλες υγραερίου, μέχρι τη στιγμή που η φιάλη έπεσε ή χτύπησε και τότε προκλήθηκε μία μεγάλη φλόγα. Η φωτιά προκάλεσε σοβαρά εγκαύματα στους δύο εργαζόμενους που γέμιζαν τη συγκεκριμένη φιάλη καθώς και σε έναν συνάδελφό τους.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, συνάδελφος των τραυματισμένων υποστηρίζει ότι δεν σημειώθηκε έκρηξη, αλλά "εκτόνωση αερίου" που προκάλεσε μεγάλη φλόγα, από την οποία τραυματίστηκαν οι δύο υπάλληλοι που βρίσκονταν ακριβώς επάνω από τη φιάλη. Ωστόσο, για τα ακριβή αίτια του ατυχήματος, αναμένεται το πόρισμα του πραγματογνώμονα.

Δεν μπορεί το ΣΕΠΕνα λειτουργεί σαν δημόσια υπηρεσία

Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας το κλιμάκιο του ΣΕΠΕ έφτασε στο σημείο το πρωί της Παρασκευής χάνοντας πολύτιμο χρόνο κατά τον οποίον θα μπορούσαν να έχουν παραποιηθεί στοιχεία. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Λίγγος: «Δεν λέμε ότι έγιναν παραποιήσεις, ωστόσο λέμε ότι ο χώρος θα έπρεπε να είχε ασφαλιστεί από την πρώτη στιγμή ώστε να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα παραποίησης των στοιχείων. Δεν μπορεί ο ΣΕΠΕ να λειτουργεί σαν δημόσια υπηρεσία»

Αργότερα, το εργατουπαλληλικό κέντρο Ελευσίνας έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση:

ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ TOPGAS

Στην εταιρία TOP GAS στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου συνέβη ένα ακόμα εργατικό ατύχημα με αποτέλεσμα δύο συνάδελφοί μας να νοσηλεύονται στις Μ.Ε.Θ. των νοσοκομείων Αττικό και Άγιος Σάββας, ενώ ο τρίτος με ελαφρύτερα τραύματα μετά τις πρώτες βοήθειες από το Αττικό Νοσοκομείο επέστρεψε σπίτι του.

Το ΕΚΕ-ΔΑ μαζί με το ΚΕΠΕΚ επισκέφθηκε τον χώρο ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση ως προς τα αίτια του ατυχήματος.

Αναμένοντας την έκθεση του ΚΕΠΕΚ θα επανέλθουμε και για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που οδηγούν σε τέτοια τραγικά ζητήματα.

Ευχόμαστε περαστικά στους συναδέλφους μας και θα επανέλθουμε όταν γίνει γνωστό το πόρισμα από τον έλεγχο του ΚΕΠΕΚ.

Υπουργείο Εργασίας: Το κλιμάκιο του ΣΕΠΕ βρέθηκε στο σημείο του ατυχήματος από την πρώτη στιγμή

Το Υπουργείο Εργασίας ωστόσο διαψεύδει και τονίζει ότι το κλιμάκιο του ΣΕΠΕ βρέθηκε στο σημείο του ατυχήματος από την πρώτη στιγμή.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
& ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 26-05-2017

Αναφορικά με το εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε την Πέμπτη 25 Μαΐου 2017 στον Ασπρόπυργο Αττικής και στο οποίο τραυματίστηκαν τρεις εργαζόμενοι, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενημερώνει ότι:

Το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στον τόπο του ατυχήματος και προέβη στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διακριβωθούν οι συνθήκες και τα αίτια αλλά και να αποδοθούν ευθύνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ιδιοκτήτρια εταιρεία TOP GAS έχει ήδη κληθεί να παράσχει εξηγήσεις για τρεις παραβάσεις των κανόνων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.

Η Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) Νάσος Ηλιόπουλος, επισκέφθηκαν σήμερα Παρασκευή 26 Μαΐου 2017 το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», προκειμένου να ενημερωθούν για την κατάσταση της υγείας του ενός εκ των τριών εργαζομένων.

Επίσης, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Διοικητή του Αττικού Νοσοκομείου ενημερώθηκαν για την πορεία της υγείας του δεύτερου εκ των εργαζομένων που τραυματίστηκαν.

Ο τρίτος εργαζόμενος έλαβε εξιτήριο.

Η τήρηση των κανόνων για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία αποτελεί ζήτημα προτεραιότητας για το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για το σύνολο της κυβέρνησης και τον Πρωθυπουργό.

ΓΣΕΕ: Να διαλευκανθούν εδώ και τώρα τα αίτια του νέου εργατικού ατυχήματος

Ο πρόεδρος Ιδιωτικών υπαλλήλων τησ ΓΣΕΕ, Δημήτρης Καραγεωργόπουλος, ζητά την άμεση διαλεύκανση των αιτιών του ατυχήματος καθώς και την άμεση απόδοση ευθύνης. Η ΓΣΕΕ με ένα δελτίο τύπου εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή της για το νέο εργατικό ατύχημα.

«Απαιτούμε από το Υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να διαλευκανθούν τα αίτια του ατυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες όπου αυτές αναλογούν.

Είναι αδιανόητο εν έτει 2017, εργαζόμενος να χάσει τη ζωή του ή πολλές φορές να τη χάνει, την ώρα που παλεύει για το μεροκάματο.

Ευχόμαστε οι συνάδελφοι να βγουν νικητές από τη μάχη που δίνουν και δύναμη στις οικογένειές τους»

Τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ που έσπευσαν στο σημείο μετέφεραν τους τραυματίες αρχικά στο Αττικό Νοσοκομείο. Το πρωί της Παρασκευής ο ένας εκ των τριών εργαζομένων πήρε εξιτήριο ενώ ο δεύτερος τραυματίας μεταφέρθηκε σε ΜΕθ του Αγίου Σάββα.

Το Αττικό Νοσοκομείο εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Ο 33χρονος που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου μας, παραμένει διασωληνωμένος, σε σοβαρή αλλά σταθερή κατάσταση και φέρει εγκαύματα 3ου βαθμού. Ο 40χρονος διακομίστηκε και αντιμετωπίζεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Αντικαρκινικού-Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών 'Αγιος Σάββας. Ο 27χρονος αφού παρέμεινε στη Μονάδα Βραχείας Νοσηλείας και έγινε πλήρης εργαστηριακός έλεγχος, εξήλθε υγιής από το νοσοκομείο μας».

Η απάντηση που πήρε το CNN Greece σε επικοινωνία με την Top Gas, είναι ότι αναμένουν την ολοκλήρωση των εργασιών του κλιμακίου και τελικό πόρισμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ