ΕΛΛΑΔΑ

Μειώσεις συντάξεων φέρνει το νέο Ασφαλιστικό

Μειώσεις συντάξεων φέρνει το νέο Ασφαλιστικό
Φωτογραφία από συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα Eurokinissi/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μειώσεις έτσι ώστε η σύνταξη να κατεβαίνει μόλις στο 55% του μισθού ζητάνε τώρα οι δανειστές, την ώρα που το υπουργείο υπολόγιζε ότι οι συντάξεις θα έπεφταν μέχρι το 60% του μισθού.

Οι νέες απαιτήσεις των δανειστών συνεπάγονται με νέες μειώσεις στις συντάξεις που κυμαίνονται από 5% ως 25% και αφορούν τον υπολογισμό των συντάξεων2.6 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

Το ασφαλιστικό αναμένεται να είναι η επόμενη μεγάλη μάχη ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών και ο πρώτος γύρος θα ξεκινήσει στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου με τους επικεφαλής των τεχνοκρατών των δανειστών ενώ το τελικό σχέδιο θα πρέπει να έχει καταρτιστεί το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος” το νέο σύστημα θα θεωρεί ότι από τα 1200 ευρώ σύνταξης, για κάποιον που αποχώρησε με 35 έτη δουλειάς, 384 ευρώ θα αντιστοιχούν στην εθνική κατώτατη σύνταξη και τα υπόλοιπα 816 βάσει των ετών ασφάλισης και των εισφορών που κατέβαλε.

Αν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σχέδιο τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με υψηλή αρχική σύνταξη και ποσοστό πάνω από 75% του μισθού, προερχόμενοι από ΔΕΚΟ, τράπεζες και Δημόσιο ενώ σοβαρές απώλειες θα έχουν και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν με το καθεστώς των “ειδικών μισθολογίων”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ