ΕΛΛΑΔΑ

Σε νέα φάση η πλήρης αποκατάσταση του Γεφυριού της Πλάκας

Σε νέα φάση η πλήρης αποκατάσταση του Γεφυριού της Πλάκας
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi/ΤΣΟΥΤΣΑΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ

Την υπογραφή της νέας προγραμματικής σύμβασης, ώστε το έργο της αναστήλωσης του Γεφυριού της Πλάκας να περάσει στην δεύτερη φάση για την ολοκλήρωση του, ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, η οποία βρίσκεται σε περιοδεία σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία της Ηπείρου.

Ειδικότερα, η υπουργός Πολιτισμού έφτασε στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου στο ιστορικό γεφύρι -το οποίο κατέρρευσε από την μανία της φύσης την 1η Φεβρουαρίου του 2015- όπου και περιηγήθηκε στον χώρο και ενημερώθηκε από στελέχη του Τεχνικού Επιμελητηρίου για την πορεία του έργου της αναστήλωσης, όπως περιγράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε δηλώσεις της αμέσως μετά, εξέφρασε την ικανοποίησή της και χαρακτήρισε την παρουσία στην Πλάκα, όλων των φορέων που συνεργάζονται για το έργο, σημαντική στιγμή, ενώ τόνισε:

Μετά από μια καλή συνεργασία, φτάνει αυτή την στιγμή, που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, ότι άμεσα θα υπογραφεί η καινούργια προγραμματική σύμβαση ανάμεσα σε 7 διαφορετικούς φορείς, 3 Υπουργεία, την Περιφέρεια, τον δήμο Β. Τζουμέρκων το Τεχνικό Επιμελητήριο και βεβαίως το Πολυτεχνείο, για να μπούμε στην νέα φάση της πλήρους αποκατάστασης του Γεφυριού, αυτό που όλοι περιμένουμε, αλλά κυρίως οι κάτοικοι της περιοχής. Να ξαναδούμε το Γεφύρι όρθιο.

Η νέα προγραμματική σύμβαση, όπως είπε η υπουργός, «θα ξεκινήσει με ένα ποσό 5,5 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλιστεί από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, με φορέα υλοποίησης αυτή την φορά, έναν νέο, που είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Θα υπάρξει η καινούργια στατική μελέτη, η συγγραφή των τεχνικών προδιαγραφών και η σύνταξη του τεχνικού δελτίου, έτσι ώστε να δοθεί σε έναν ανάδοχο σύμφωνα με τον Νόμο, για να αρχίσει η κατασκευή».

Ωστόσο, η υπουργός επισήμανε πως η καλή συνεργασία ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς « δεν ήταν καθόλου αυτονόητο», όμως αυτό επετεύχθη. Όπως είπε:

Συμφωνήσαμε, καθίσαμε όλοι μαζί στο τραπέζι και βρήκαμε τις ξεχωριστές αρμοδιότητες του κάθε φορέα, ώστε να προχωρήσει με την στήριξη της Περιφέρειας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, απέδωσε τα εύσημα στον δήμαρχο και τους κατοίκους της περιοχής, για την σημαντική η συμβολή τους. «Χωρίς αυτούς, δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε και αυτό είναι η απόδειξη πως όλοι μαζί δουλεύουμε και συνεργαζόμαστε σε σημαντικά πράγματα, ιστορικά πράγματα για τον τόπο μας. Μπορούμε να καταφέρουμε.

Η Λυδία Κονιόρδου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τον ερχόμενο Μάιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι προεργασίες ώστε να ξεκινήσει η τελική φάση αναστήλωσης του σπουδαίου μνημείου, με το υπουργείο Πολιτισμού, να έχει έναν σημαντικό εποπτικό ρόλο, εισηγητικό και εγκριτικό προς της μελέτες αλλά και εκείνο της παρακολούθησης του έργου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ