ΕΛΛΑΔΑ

Ξεκίνησε η δίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, για παράβαση καθήκοντος

Ξεκίνησε η δίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, για παράβαση καθήκοντος
ΑΠΕ ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Ξεκίνησε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου η δίκη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, που δικάζεται σε δεύτερο βαθμό, μετά από έφεση υπέρ του νόμου, για παράβαση καθήκοντος.

Η κατηγορία αφορά την επί μερικούς μήνες, από τον Αύγουστο έως το Νοέμβριο 2010, παράλληλη απασχόλησή του ως επικεφαλής της Αρχής, αλλά και ως υπάλληλος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο κ. Γεωργίου, απών από το δικαστήριο, είχε αθωωθεί σε πρώτο βαθμό για την κατηγορία που του αποδίδεται, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι δεν συγκαλούσε το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ και συνεπεία αυτού, η απόφαση για την αποτίμηση των αναθεωρημένων στοιχείων για το έλλειμμα του 2009, ελήφθη χωρίς την σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων μελών της Διοίκησης της Αρχής, τα οποία είχαν επιλεγεί μετά από διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.
Κατά της αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου ασκήθηκε, τον περασμένο Δεκέμβριο, έφεση υπέρ του νόμου, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών, η οποία ζήτησε να κριθεί εκ νέου η υπόθεση.

Με την έναρξη της διαδικασίας η υπεράσπιση του κατηγορούμενου υπέβαλε ένσταση για την απόρριψη της έφεσης της Εισαγγελίας, ως μη αιτιολογημένης, η οποία απορρίφθηκε από το δικαστήριο. Μάλιστα, στην πρότασή του για απόρριψη της ένστασης, ο εισαγγελέας έδρας χαρακτήρισε την έφεση «πλήρως αιτιολογημένη» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για διατριβή».

Απορριπτική απόφαση έλαβε επίσης το δικαστήριο και στο αίτημα των πρώην μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωής Γεωργαντά και Νικόλαου Λογοθέτη, να παρασταθούν ως πολιτικώς ενάγοντες στην δίκη. Η καθηγήτρια κ. Γεωργαντά ήταν αυτή που είχε καταγγείλει την διαδικασία που τηρήθηκε για την αποτίμηση του ελλείμματος του 2009, υποστηρίζοντας ότι σκόπιμα διογκώθηκε προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί σε μηχανισμό στήριξης.
Για την υπόθεση αυτή ο κ. Γεωργίου απαλλάχθηκε, για δεύτερη φορά, πριν δύο μέρες, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών.

Στην κατάθεσή του ο τότε αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νικ. Λογοθέτης, υποστήριξε με έντονη συναισθηματική φόρτιση πως ο κατηγορούμενος «φταίει για όλα τα μνημόνια».

Όπως είπε ο μάρτυρας, προκαλώντας χειροκροτήματα αλλά και επικριτικά σχόλια, όπως «προδότες, εξαγορασμένοι», για τον απόντα στην αίθουσα: «Μπήκαν τα επαχθή μέτρα, το PSI κλπ με αυτό το έλλειμμα. Δεν είναι σωστό ότι ο Γεωργίου ευθύνεται για το πρώτο μνημόνιο, φταίει για όλα».
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, αμέσως μόλις ανέλαβε ο κ. Γεωργίου την θέση του στην ΕΛΣΤΑΤ, «έφερνε τα θέματα και αποφάσιζε μόνος του. Δεν υπογράφαμε εμείς αποφάσεις. Και ξαφνικά, επειδή διαφωνούσαμε, σταμάτησαν οι συναντήσεις των μελών του ΔΣ».

Κατά την άποψη του μάρτυρα, ο κ. Γεωργίου «είχε εξάρτηση και όφελος από το ΔΝΤ. Μέχρι τις 9/11/10 είχε εξάρτηση. Το όφελος ήταν να πάρει σύνταξη και υγειονομική ασφάλεια και να εισπράττει τον παχυλό μισθό του. Αν το είχε δηλώσει στους προέδρους της Βουλής στις 30/6/10 δεν θα γινόταν πρόεδρος. Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου τον παρουσίασε ότι έχει παραιτηθεί».

Ο κ. Λογοθέτης παρέδωσε στο δικαστήριο επιστολή του κατηγορουμένου προς το στέλεχος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν στην οποία ο κ. Γεωργίου φέρεται να του ζητά βοήθεια για να αλλάξει ο ιδρυτικός νόμος της ΕΛΣΤΑΤ ώστε «να μπορεί να μπορεί να αποφασίζει μόνος του».

Είπε επίσης, ότι υποψιάζονταν από τότε, πως ο τότε επικεφαλής της Αρχής ήθελε την διόγκωση του χρέους και ανέφερε: «Μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2010 έπρεπε να υπολογιστεί το έλλειμμα του 2009, καθώς ήμασταν σε καθεστώς ελέγχου.

Η υποψία μας ήταν ότι ο Γεωργίου ήθελε τη διόγκωση του χρέους. Το έλλειμμα του 2009 ήταν το μόνο επιστημονικό εύρημα που θα μας εμπόδιζε να βγούμε στις αγορές και να έρθουν τα μνημόνια. Στο έλλειμμα αυτό μπήκε και μέρος του χρέους από τα swaps του Σημίτη για να μπούμε στο ευρώ που έληγε το 2020 ή και το 2030. Έβαλαν 21 δισ. χωρίς να υπάρχει λόγος, ενώ τα swaps δεν είχαν λήξει, μόνο και μόνο για να διογκωθεί το έλλειμμα. Προσπαθούσαν να βάλουν και άλλα μέσα στο έλλειμμα, να το φουσκώσουν. Έβαζαν και κάποιες ΔΕΚΟ στην Γενική κυβέρνηση, παραβιάζοντας κριτήρια. Εμείς θέλαμε να γίνουν μελέτες, αλλά ο Γεωργίου μας παρεμπόδιζε».

Ο κ. Λογοθέτης κατέθεσε στο δικαστήριο πως η εκτίμηση του γγ του ΥΠΟΙΚ τον Οκτώβριο του 2009, ήταν πως το έλλειμμα ήταν στο 6 τοις εκατό.
«Όμως ο Παπακωνσταντίνου ουσιαστικά τον καθαίρεσε και διαβίβασε τον Απρίλη του 2010 εκτίμηση 12% στην Eurostat. Για να καταλήξουμε στο 13,6 του κ. Πλασκοβίτη. Όταν ξεκίνησε η διαδικασία ζητήσαμε τις μελέτες που έγιναν για να καταλήξει σε αυτή την εκτίμηση. Ουδέποτε δόθηκαν. Προφανώς δεν υπήρχαν. Τελικά, στις 9/11/10 ο κ. Γεωργίου, ο οποίος ακόμα τελούσε υπό εξάρτηση από το ΔΝΤ, πήρε μόνος του το δικαίωμα να τα διαβιβάζει μόνος του τα στοιχεία. Σκοπός του να προσποριστεί και υλικό και ηθικό όφελος».

Στην δική της κατάθεση, η καθηγήτρια κ. Γεωργαντά αναφέρθηκε σε «προβληματική συνεργασία» με τον κ. Γεωργίου και ότι η ίδια ήθελε να παραιτηθεί από την ΕΛΣΤΑΤ: «Είχα πει στους Παπακωνσταντίνου, Πετσάλνικο και Κακλαμάνη ότι θέλω να παραιτηθώ. Ο Παπακωνσταντίνου μου είχε πει "θα κάνετε ό,τι πει η Eurostat" και μου είχε ζητήσει να μην παραιτηθώ και ότι "είσαι πατριώτισσα, ίσως ο Γεωργίου να είναι αυταρχικός και θα συνηθίσει, επειδή δεν ζει στην Ελλάδα εδώ και χρόνια". Όλο το μετέπειτα διάστημα ασχολιόμουν με στοιχεία, τον ενημέρωνα προφορικά, του έλεγα σε προσωπικό επίπεδο να πάμε για καφέ να του εξηγήσω πώς λειτουργούμε στην Ελλάδα.

Πρόεδρος: Ψυχολόγος ήσασταν; Να τον εξημερώσετε, αγροίκος ήταν;

Μάρτυρας: Ναι! Είχε και τη λόξα να είναι μόνος του και αυτήν της εξουσίας. Έβλεπα ότι μας έφερνε νούμερα από τον ουρανό που κανένας μας δεν υπέγραψε, τι να έκανα; Να παραιτηθώ και να πάω να κοιμάμαι ήσυχη; Έφερνε ξένους νομικούς και οικονομικούς συμβούλους. Είχε μεγαλομανία με σκοπό τον προσπορισμό υλικού και ηθικού οφέλους. Ήθελε μετά την ΕΛΣΤΑΤ να πάει σε υψηλότερη θέση στην Ευρώπη. Ο γενικός διευθυντής της Eurostat έστειλε μέιλ στον Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αρχικά διαφωνούσε, να βάλει μέσα και τα swaps και εκείνος το προώθησε στον Γεωργίου. Νόμιζε ότι είμαστε Αφρική, που είχε θητεύσει. Δεν ήξερε ότι κρατάμε πρακτικά».

Η μάρτυρας τόνισε ότι «θα ήταν μονοψήφιο το έλλειμμα αν εισακουόμασταν, τα μέλη του ΔΣ, από τον Γεωργίου, με βάση τα στοιχεία που είχα δει. Θα είχαμε μπει στο πρώτο μνημόνιο που θα έληγε το 2013, δηλαδή θα παίρναμε μερικές δόσεις και θα τελειώναμε. Ούτε θα το νομιμοποιούσε το πρώτο μνημόνιο, ούτε θα ακολουθούσε το δεύτερο».

Εισαγγελέας:

Αν όλα αυτά που λέτε ισχύουν, τότε μιλάμε για πανευρωπαϊκή συνωμοσία. Απευθυνθήκατε σε κάποιο ευρωπαϊκό όργανο;

Μάρτυρας: Χρειάζεται αμετάκλητη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου».

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 18 Ιουλίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ