ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση της αστυνομίας για την απομάκρυνση των προσφύγων από το Ελληνικό (pics)

Επιχείρηση της αστυνομίας για την απομάκρυνση των προσφύγων από το Ελληνικό (pics)
CNN Greece

Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται από τα ξημερώματα της Παρασκευής στο παλιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό και διεξάγουν επιχείρηση για να απομακρύνουν τους πρόσφυγες. Θα μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας σε άλλα μέρη της Ελλάδας στα οποία ήδη, τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν αρκετοί προωθηθεί. Το ζήτημα της μεταφοράς τους σε διάφορες τοποθεσίες της χώρας είχε πάντως συναντήσει μεγάλη αντίδραση από αρκετούς εντός του άτυπου καταυλισμού με κάποιους μάλιστα να απειλούν ότι θα αυτοπυρποληθούν. 

Ολόκληρη η περιοχή έχει αποκλειστεί από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες δεν επιτρέπουν στους εκπροσώπους του Τύπου να προσεγγίσουν τον χώρο. Εννέα πούλμαν, μισθωμένα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και αστικά λεωφορεία θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες και η επιβίβαση αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγη ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αστυνομίας, οι οικογένειες που διαμένουν στα γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ και στην αίθουσα αφίξεων του παλαιού αεροδρομίου (υπολογίζονται σε περίπου 500 άτομα) θα μεταφερθούν στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα (πρώην Κλωστήριο Σακίρογλου), ενώ τα μεμονωμένα άτομα (περίπου 150) θα μοιραστούν σε διάφορες δομές (Θήβα, Δερβένι, Οινόφυτα) αφού πρώτα μεταφερθούν για εξακρίβωση στοιχείων στο τμήμα αλλοδαπών.

Όπως λένε οι ίδιες πηγές, περίπου το 10% δεν έχουν εκφράσει τη βούληση να φύγουν, ενώ για όσους αντιδράσουν στη μεταφορά τους θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τη συμμετοχή διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας, διερμηνέων και εκπροσώπων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Το βράδυ της Πέμπτης μοιράστηκαν στους πρόσφυγες ειδικές συσκευασίες για να μαζέψουν τα πράγματά τους.

Ο καταυλισμός του Ελληνικού -μια μη επίσημη εγκατάσταση- συγκροτήθηκε σε δύο περιόδους στα τέλη του 2015 και τις αρχές του 2016. Μέχρι και πριν από λίγο καιρό φιλοξενούσε περί τα 1200 άτομα -ανάμεσά τους και πολλά παιδιά- σε συνθήκες «απαράδεκτες» όπως είχε καταγγείλει η Διεθνής Αμνηστία.

Συχνά αυτά τα δύο χρόνια τον γύρο του κόσμου έκαναν εικόνες που δεν τιμούν, με εκατοντάδες ανθρώπους να στοιβάζονται σε σκηνές στις εγκαταστάσεις του παλιού αεροδρομίου, προσπαθώντας με κουβέρτες και λογής-λογής άλλα τεχνάσματα να εξασφαλίσουν λίγες σπιθαμές ιδιωτικότητας. Μεγάλο επίσης ήταν το πρόβλημα ασφάλειας.

IMG 0460
IMG 0464
IMG 0465
IMG 0442
IMG 0448
IMG 0449

ΔΗΜΟΦΙΛΗ