ΕΛΛΑΔΑ

Η Εθνική Τράπεζα εμπλουτίζει τη συλλογή της και εκθέτει έργα 15 νέων καλλιτεχνών

Η Εθνική Τράπεζα εμπλουτίζει τη συλλογή της και εκθέτει έργα 15 νέων καλλιτεχνών
CNN Greece

Με μια έκθεση 15 έργων Σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, που πλέον κοσμούν την συλλογή της, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος γιόρτασε την επέτειο των 175 ετών από την ίδρυση της σε μία λαμπρή εκδήλωση στο παλιό Χρηματιστήριο Αθηνών.

Τα έργα επιλέχθηκαν μεταξύ 900 και πλέον που υποβλήθηκαν στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό της τράπεζας το 2016, ο οποίος αποτελεί μία έμπρακτη στήριξη στους νέους καλλιτέχνες της χώρας μας. Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης στην τελετή των εγκαινίων, η “Εθνική στεκόταν πάντοτε στο πλευρό των νέων καλλιτεχνών”.

Η Εθνική Τράπεζα είναι ένας από τους πρώτους οργανισμούς που συγκρότησαν συλλογή έργων τέχνης, αλλά και καθιέρωσε, παράλληλα µε την τραπεζική της δραστηριότητα, παρεμβάσεις σε θέματα κοινωνικά και πολιτιστικά. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε ο περυσινός διαγωνισμός που στόχο είχε, πέρα από τον εμπλουτισμό της συλλογής, την στήριξη και ενθάρρυνση των νέων καλλιτεχνών.

Στην ομιλία του ο κ. Φραγκιαδάκης είπε ότι η Εθνική, απέκτησε αυτή την τεράστια συλλογή της, μέσα στην πάροδο των χρόνων, στηρίζοντας συχνά νέους καλλιτέχνες οι οποίοι στη συνέχεια έγιναν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της τέχνης που γνωρίζουμε σήμερα, και ανέφερε χαρακτηριστικά τους Τσαρούχη, Παρθένη κα. Ο κ. Φραγκιαδάκης ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες και τους συνεχάρη για τη διάκρισή τους, λέγοντας ότι εύχεται στα 275 χρόνια της εθνικής Τράπεζας, “οι σημερινοί καλλιτέχνες να είναι τα μεγάλα ονόματα του αύριο οι οποίοι με τα έργα τους θα έχουν σημαδέψει την εποχή μας.”

Τα έργα που παρουσιάζονται καλύπτουν διάφορες εκφράσεις τις καλλιτεχνικής δημιουργίας από τη ζωγραφική και τα γλυπτά έως την ψηφιακή τεχνολογία και το βίντεο. Την επιμέλεια την έκθεσης είχε η κ. Όλγα Μετζαφού Πολύζου. Οι 15 καλλιτέχνες που παραβρέθηκαν στα εγκαίνια δήλωσαν ενθουσιασμένοι για το το γεγονός ότι τα έργα τους θα κοσμούν πλέον την συλλογή της Εθνικής Τράπεζας.

Μιλώντας στο CNN Greece οι εικαστικοί Έφη Σπύρου και Θοδωρής Προδρομίδης, τόνισαν ότι με αυτή την δύσκολη περίοδο είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας γιατί δίνει δύναμη στους νέους καλλιτέχνες να συνεχίσουν.

Οι καλλιτέχνες των οποίων τα έργα αγόρασε η Εθνική Τράπεζα και εκτίθενται στο παλιό Χρηματιστήριο Αθηνών είναι οι εξής: Αβόρα Έµι, Αλαβάνου Λουκία, Βασµουλάκης Αλέξανδρος, Βρατσάνου Μυρτώ, Ευσταθίου Ειρήνη, Κάττου Λητώ, Κοτρέτσος Γεωργία, Κουµιανάκη Χρυσάνθη, Μπέλλου Ράνια, Μώρης Πέτρος, Πολυχρονίδης Λυσίµαχος, Προδροµίδης Θοδωρής, Σπύρου Έφη, Στρούζα Στεφανία καιΤουλιάτου Ίριδα.

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν εκτός από το διευθύνοντα σύμβουλο και ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας , κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος, καλλιτέχνες, και άνθρωποι του πολιτισμού. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ