ΕΛΛΑΔΑ

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων από το Ελληνικό (pics&vids)

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση απομάκρυνσης των προσφύγων από το Ελληνικό (pics&vids)
Eurokinissi-ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της αστυνομίας (που ξεκίνησε στις 6:30) για την απομάκρυνση των προσφύγων και των μεταναστών από την αίθουσα αφίξεων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Συνολικά 168 άτομα επιβιβάστηκαν σε τέσσερα πούλμαν του ΔΟΜ προκειμένου να μεταφερθούν στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα (πρώην Κλωστήριο Σακίρογλου) και σε δύο αστικά λεωφορεία με κατεύθυνση το Τμήμα Αλλοδαπών για εξακρίβωση στοιχείων.

Στο χώρο βρέθηκε και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταβεί στη Θήβα. Η διαδικασία εκκένωσης συνεχίζεται στα γήπεδα χόκει και μπέιζμπολ. Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη επικοινωνίας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ρεμπέκα Μάρει ανέφερε ότι η Οργάνωση προσέφερε τον τελευταίο χρόνο υποστήριξη στους πρόσφυγες σε θέματα ψυχικής και αναπαραγωγικής υγείας και «αυτή η διαδικασία εκκένωσης δεν μας βοηθάει να έχουμε συνέχεια στην περίθαλψη που προσφέρουμε. Ελπίζουμε αυτή η συνέχεια να υπάρξει».

1

(Πηγή: Eurokinissi-ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ)

Η επιχείρηση εξελίχθηκε ομαλά καθώς ήδη από το βράδυ της Πέμπτης μοιράστηκαν στους πρόσφυγες ειδικές συσκευασίες για να μαζέψουν τα πράγματά τους. Πηγές της αστυνομίας ανέφεραν ότι περίπου το 10% δεν εξέφρασαν τη βούληση να φύγουν, ενώ για όσους αντέδρασαν στη μεταφορά τους υπήρξε διαπραγμάτευση με τη συμμετοχή διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας, διερμηνέων και εκπροσώπων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

2 copy

(Πηγή: Eurokinissi-ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ)

Ο καταυλισμός του Ελληνικού -μια μη επίσημη εγκατάσταση- συγκροτήθηκε σε δύο περιόδους στα τέλη του 2015 και τις αρχές του 2016. Μέχρι και πριν από λίγο καιρό φιλοξενούσε περί τα 1200 άτομα -ανάμεσά τους και πολλά παιδιά- σε συνθήκες «απαράδεκτες» όπως είχε καταγγείλει η Διεθνής Αμνηστία.

3 copy

(Πηγή: Eurokinissi-ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ)

Συχνά αυτά τα δύο χρόνια τον γύρο του κόσμου έκαναν εικόνες που δεν τιμούν, με εκατοντάδες ανθρώπους να στοιβάζονται σε σκηνές στις εγκαταστάσεις του παλιού αεροδρομίου, προσπαθώντας με κουβέρτες και λογής-λογής άλλα τεχνάσματα να εξασφαλίσουν λίγες σπιθαμές ιδιωτικότητας. Μεγάλο επίσης ήταν το πρόβλημα ασφάλειας.

4 copy

(Πηγή: Eurokinissi-ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ)

IMG 0460
IMG 0464
IMG 0465
IMG 0442
IMG 0448
IMG 0449

ΔΗΜΟΦΙΛΗ