Τα «κόλπα» των Τούρκων στους Έλληνες ψαράδες
Στον αθέμιτο ανταγωνισμό καταφεύγουν οι Τούρκοι αλιείς έναντι των Ελλήνων ψαράδων όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Italia Oggi.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ο αθέμιτος ανταγωνισμός των Τούρκων ψαράδων εντάθηκε μετά τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι τουρίστες άρχισαν να εγκαταλείπουν την Τουρκία μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το γεγονός οδήγησε επίσης σε μια υποτίμηση του νομίσματος, της λίρας. Από τότε, οι Τούρκοι αλιείς άρχισαν να εξάγουν τα εμπορεύματά τους σε χαμηλότερη τιμή από τους Έλληνες.
Η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής εξάγει το 85% της παραγωγής της. Κάθε εβδομάδα, 2.000 τόνοι τσιπούρες και λαβράκια εξάγονται σε περισσότερες από 30 χώρες. Αλλά τώρα οι Έλληνες ανησυχούν ότι οι Τούρκοι ψαράδες θα καταλάβουν το μερίδιο τους από την αγορά.
Η Τουρκία κατανάλωνε το 90% της δικής της παραγωγής χάρη στην τουριστική βιομηχανία. Η υποτίμηση της λίρας έχει επίσης οδηγήσει σε πτώση των τιμών. Αλλά η μείωση των τουριστικών αφίξεων σημαίνει ότι πλέον εξάγει περισσότερα.
Επιπλέον, το τουρκικό κράτος χρηματοδοτεί τις αεροπορικές μεταφορές για εξαγωγές ψαριών, οι οποίες απαγορεύονται στην Ελλάδα επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα την καταγγείλει ως παράνομη κρατική ενίσχυση. Η μεταφορά είναι μια από τις πιο ακριβές δαπάνες για τους αλιείς. Ο Θανάσης Σκορδάς, επικεφαλής των ιχθυοκαλλιεργειών, Selonda, προειδοποίησε ότι η τιμή των τουρκικών ψαριών είναι αθέμιτος ανταγωνισμός.
Οι περισσότεροι από τους Έλληνες αλιείς θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στον τουρισμό (για να προωθήσουν τα αλιεύματά τους) και αυτό το καλοκαίρι, η Ελλάδα περιμένει 30 εκατομμύρια επισκέπτες, αριθμός ρεκόρ από το 2004, όταν οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.
SPONSORED
Ηράκλειο: Τρεις ανήλικοι μέλη εγκληματικής ομάδας που χρησιμοποιούσε πλαστά χαρτονομίσματα
14:42
Ζαχαράκη στο Συνέδριο ΝΔ: «Όχι σε τοξικό διάλογο - Κάναμε βήματα που άλλοι απέφευγαν για δεκαετίες»
14:35
Το VW ID. Polo GTI είναι το πρώτο GTI της ηλεκτρικής εποχής
14:32
Θεοδωρικάκος: Εμβληματική επένδυση 340 εκ. ευρώ για την παραγωγή γαλλίου που συνδέεται με την ΑΙ
14:24