ΕΛΛΑΔΑ

Η Λαμία υποδέχτηκε τον ήρωα Νικόλαο Νιάφα (pics&vid)

Η Λαμία υποδέχτηκε τον ήρωα Νικόλαο Νιάφα (pics&vid)
politis.com

Στη Λαμία, την πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε, επέστρεψαν έπειτα 53 ολόκληρα χρόνια τα οστά του έφεδρου ανθυπασπιστή του Πολεμικού Ναυτικού Νικόλαου Νιάφα, που έπεσε μαχόμενος στην Κύπρο.

Η ταφή των οστών έγινε σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης με την παρουσία συγγενών και φίλων του, αλλά και Λαμιωτών πολιτών με επικεφαλής τον δήμαρχο της πόλης. Οι γονείς του, ωστόσο, οι οποίοι έχουν πεθάνει, δεν μπόρεσαν ποτέ να του πουν το τελευταίο αντίο.

Ο Νικόλαος Νιάφας ήταν ένας από τους νεκρούς της τορπιλακάτου "Φαέθων" που βυθίστηκε από τουρκικά αεροσκάφη κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών, από την Τουρκική Αεροπορία στις 8 Αυγούστου 1964 στον κόλπο του Ξερού, στην Κύπρο.

lamia

Όπως μεταδίδει το lamiareport.gr, η υποδοχή των οστών του ήρωα έγινε το απόγευμα της Παρασκευής στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Νέας Άμπλιανης, όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση.

Ακολούθησε η μεταφορά του οστεοφυλακίου στην Ξηριώτισσα, όπου έγινε η εναπόθεση των λειψάνων με χαιρετιστήριες βολές για απόδοση τιμών από άγημα του Πολεμικού Ναυτικού.

lamia 2

Ο επικήδειος της ανιψιάς του, Κωνσταντίνας

«Τι κι αν δε σε γνώρισα από κοντά, έζησα και μεγάλωσα με τους γονείς σου. Μεγάλωσα με τους παππούδες που κάθε μέρα προσπαθούσαν να αντέξουν το αφόρητο.
Κάθε ώρα, κάθε μέρα, ώρες ατελείωτες για χρόνια, μέχρι που έφυγαν από τη ζωή, ο Νίκος σε κάθε κουβέντα σε κάθε σκέψη.
Έτσι σε έμαθα, έτσι σε αγάπησα. Μέσα από τον αβάσταχτο πόνο και τις διηγήσεις της γιαγιάς και του παππού, που έφυγαν από τη ζωή με τον καημό της προσμονής.
53 πέρασαν για να βρεθώ στη θέση της γιαγιάς και του παππού. Ήθελα πάση θυσία να δω από κοντά τον τόπο της θυσίας και η επιθυμία έγινε πράξη.
Θείε μου, μικρή η ξύλινη λάρνακα της ταφής σου, όμως τεράστιο το μεγαλείο σου. Η θυσία σου και η ανάμνηση της γενναιότητάς σου θα παραμείνουν παντοτινά στις σκέψεις και στις καρδιές μας. Γι' αυτό είμαστε υπερήφανοι για σένα, όπως υπερήφανη είναι όλη η Λαμία, αλλά και η Κύπρος...», είπε μεταξύ άλλων.

lamia 3
lamia 4
lamia 5
lamia 6

ΔΗΜΟΦΙΛΗ