ΕΛΛΑΔΑ

Μαρτυρία Έλληνα από το Τορίνο: Φοβηθήκαμε ότι ήταν τρομοκρατική ενέργεια (aud)

Μαρτυρία Έλληνα από το Τορίνο: Φοβηθήκαμε ότι ήταν τρομοκρατική ενέργεια (aud)
REUTERS/ GIORGIO PEROTTINO

Ο Παναγιώτης Δαφνάκης βρισκόταν στην κεντρική πλατεία Σαν Κάρλο στο Τορίνο, όπου εκτυλίχθηκαν οι σκηνές πανικού την ώρα που διεξαγόταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας Γιουβέντους – Ρεάλ Μαδρίτης, που παρακολουθούσαν περίπου 30.000 οπαδοί σε γιγαντοοθόνη.

Ο 25χρονος Παναγιώτης τραυματίστηκε στο χέρι στην προσπάθειά του να διαφύγει από την πλατεία και χρειάστηκε να κάνει ράμματα στο νοσοκομείο. Μιλώντας στο CNN Greece περιγράφει τις στιγμές που έζησε, όταν έσκασε μια κροτίδα, και αμέσως μετά υποχώρησε κιγκλίδωμα, στην μέση της πλατείας.

«Προσωπικά δεν άκουσα κάποια κροτίδα. Άκουσα κάτι σαν να καταρρέει μια κατασκευή. Όλα εκτυλίχθηκαν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ο κόσμος πανικοβλήθηκε και είδα κόσμο να τρέχει, να φωνάζει, φώναζαν για βόμβα, φώναζαν να τρέξουμε, να φύγουμε», μας περιγράφει.

«Ο κόσμος κατευθύνθηκε και έτρεξε κάτω από τις καμάρες που υπάρχουν περιμετρικά της πλατείας. Εκεί πέρα υπήρχε πάρα πολύ μεγάλη πίεση, εκεί δημιουργήθηκε όλος ο χαμός», συνεχίζει και προσθέτει:

«Το χειρότερο στην κατάσταση ήταν ότι επειδή ο κόσμος έπινε μπύρες από γυάλινα μπουκάλια, υπήρχαν πάρα πολλά γυαλιά σπασμένα κάτω. Οπότε έτσι όπως ο κόσμος έτρεχε και σκόνταφτε και αρκετοί βρέθηκαν στο έδαφος, αρκετοί τραυματίστηκαν».

Ο Παναγιώτης τονίζει πως η αστυνομία από την αρχή πρόσεχε πάρα πολύ το μέρος, το οποίο είχε περιφράξει με σίδερα, ενώ για να μπει ο κόσμος μέσα, πραγματοποιούσαν ελέγχους σε όλους. «Οπότε υπήρχε και μια προδιάθεση, ένας φόβος ότι υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει κάποια επίθεση και αυτό έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στο γεγονός ότι ο κόσμος έχασε κατευθείαν την αυτοσυγκέντρωσή του», λέει.

«Το πρόβλημα ήταν ότι καθώς είχαν περιφράξει την πλατεία, δεν μπορούσες εύκολα να φύγεις από την πλατεία. Υπήρχαν συγκεκριμένες είσοδοι από τις οποίες μπορούσες να διαφύγεις. Και αυτό χειροτέρεψε την κατάσταση», μας λέει.

Ο ίδιος περιγράφει τη δύσκολη κατάσταση που επικράτησε μετά, λέγοντας πως υπήρχαν ασθενοφόρα πρώτων βοηθειών σε όλη τη γύρω περιοχή. «Ο κόσμος έκλαιγε, υπήρχε πανικός. Πιο πολύ πιστεύω ήταν το σοκ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Περίπου 1400 άνθρωποι τραυματίστηκαν συνολικά, οι περισσότεροι ευτυχώς ελαφρά. Στο νοσοκομείο υπήρχε πάρα πολύ μεγάλη ουρά, όπως λέει ο Παναγιώτης, ο οποίος περίμενε αρκετά, καθώς ήταν από τους τελευταίους που μπήκε στην κλινική για τα ράμματα, καθώς δεν ήταν σοβαρά τραυματισμένος. Ωστόσο, όπως λέει, δεδομένης της κατάστασης, το νοσοκομείο έκανε καλή δουλειά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ