ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Αλλάζει ο φωτισμός σε κεντρικούς δρόμους της πόλης

Θεσσαλονίκη: Αλλάζει ο φωτισμός σε κεντρικούς δρόμους της πόλης
EUROKINISSI/ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Στο πλαίσιο εξοικονόμησης ενέργειας και μεγαλύτερης ασφάλειας για τους πεζούς και τα οχήματα περίπου 1000 φωτιστικά αντικαταστάθηκαν με καινούργια σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης ενώ πραγματοποιήθηκαν αρκετές παρεμβάσεις αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού σε περιοχές με ιστορικό, τουριστικό και εμπορικό ενδιαφέρον της πόλης.

Πρόκειται για το έργο "εκσυγχρονισμού του δημοτικού φωτισμού" το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης. Η χρηματοδότηση του εξασφαλίστηκε μέσω της συνεργασίας του κεντρικού δήμου με το Ταμείο Αστικής Ανάπτυξης του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος Jessica και την τράπεζα Πειραιώς.

Μέχρι σήμερα έχουν αντικατασταθεί 950 φωτιστικά και έχουν ολοκληρωθεί οι παρεμβάσεις με λαμπτήρες Led στους κεντρικούς δρόμους Γρ.Κολωνιάρη, Αγ.Πάντων, Μοναστηρίου, Αναγεννήσεως, Λαγκαδά, Πολυτεχνείου, Δωδεκανήσου, Σαλαμίνος, Γ.Παπανδρέου, 25ης Μαρτίου, Ν.Πλαστήρα, Μ.Ψελλού, Γρ.Λαμπράκη, Αν.Θράκης, Παπάφη, Αγγελάκη, Ν.Γερμανού, Μ.Ανδρόνικου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται αυτό το διάστημα η αντικατάσταση σε Β.Ολγας, Β.Γεωργίου, Λ.Στρατού και Εθν. Αμύνης.

"Το Jessica είναι ένα έργο ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ που βελτιώνει το αστικό περιβάλλον και είναι έργο μείζον για τη Θεσσαλονίκη", δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 FM" ο αντιδήμαρχος Τεχνικών 'Εργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς.

Στο πλαίσιο του έργου θα αντικατασταθούν συνολικά 2.800 συμβατικά σώματα οδοφωτισμού, με νέα και φωτιστικά τύπου Led. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η εξοικονόμηση δαπάνης του ηλεκτρικού ρεύματος υπολογίζεται σε 350.000 ευρώ το χρόνο, ενώ εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν επιπλέον 70.000 ετησίως από παράλληλα οφέλη, όπως δαπάνες σε ανταλλακτικά και καύσιμα.

"Εφτάψυχη η Πρωτοβουλία", προσθέτει ο κ.Παππάς

Του έργου της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη, σε αυτή τη δεύτερη θητεία, υπεραμύνθηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών 'Εργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς, στο ΑΠΕ - ΜΠΕ αναφέροντας ενδεικτικά εκτός από το Jessica τη δημιουργία των δημοτικών ιατρείων στην Τριανδρία.

'Οπως είπε ο κ.Παππάς "η προσπάθεια που γίνεται από την παρούσα διοίκηση αφορά την αναστήλωση όλων των έργων και των δημοσίων χώρων. Από τα συντριβάνια μέχρι την άρση επικινδυνότητας στα πεζοδρόμια για να είναι ανθρώπινα και τη δημιουργία θυλάκων κάδων".

Ο αντιδήμαρχος σχολίασε και το κλίμα που υπάρχει στην "Πρωτοβουλία" υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως "είναι μια παράταξη πολύχρωμη και εφτάψυχη. Τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με διάλογο και να μη τα θάβουμε κάτω από το χαλί. Αντιπαραθέσεις, φιλοδοξίες και μιζέρια που παρατηρούνται πρέπει με περίσσευμα καρδιάς να τα προσπερνάμε. Κύριος στόχος είναι η υλοποίηση του προγράμματος μας".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ