ΕΛΛΑΔΑ

Έρευνα: Απαισιοδοξία για το μέλλον της οικονομίας εκφράζει το 98% των Ελλήνων

Έρευνα: Απαισιοδοξία για το μέλλον της οικονομίας εκφράζει το 98% των Ελλήνων
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Οι περισσότερο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της επόμενης γενιάς είναι οι Έλληνες, όπως καταδεικνύει η ετήσια έρευνα του Pew Research Center που έγινε σε 32 χώρες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το συντριπτικό ποσοστό του 98% θεωρεί ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι πολύ κακή.

Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών, όπου το 51% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η οικονομία βελτιώνεται. Στις αναδυόμενες οικονομίες το ποσοστό των αισιόδοξων είναι 45%.

Στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το 51% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η οικονομία τους έχει βελτιωθεί σε σχέση με το 2007.

Στις ΗΠΑ, το 58% των Αμερικανών, σχεδόν έξι στους δέκα, πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα τους είναι καλή. Αλλά και στην Ιαπωνία, το 41% εκφράζει σήμερα την άποψη ότι η οικονομία τους είναι σε καλή κατάσταση.

erevna
erevna

Στην έρευνα είναι εμφανής η ανησυχία των Ελλήνων τόσο για την παρούσα οικονομική κατάσταση, αλλά και για τις προσδοκίες που έχουν για τις συνθήκες που θα επικρατούν στο μέλλον.

Την ώρα που κατά μέσο όρο το 41% των ερωτηθέντων στις ανεπτυγμένες χώρες θεωρεί ότι ένα ανήλικο παιδί στη χώρα τους θα μεγαλώσει με καλύτερες οικονομικές συνθήκες σε σχέση με τους γονείς του, στην Ελλάδα μόλις το 21% θεωρεί ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο.

erevna 2

Όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, η γενική άποψη για την οικονομία και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών παραμένει αρνητική, αφού μόλις το 46% των ερωτηθέντων στις 32 χώρες είναι ικανοποιημένοι με τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας τους.

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, η οικονομική εμπιστοσύνη παγκοσμίως, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την μεγάλη κρίση του 2007-2008, έχει αρχίσει σταδιακά να ανακάμπτει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ