ΕΛΛΑΔΑ

Προσωρινό το πρόβλημα με τις πληρωμές στη ΔΕΗ λένε τα ΕΛΤΑ

Προσωρινό το πρόβλημα με τις πληρωμές στη ΔΕΗ λένε τα ΕΛΤΑ
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Για "διόγκωση" του όλου θέματος που δημιουργήθηκε με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ κάνουν λόγο παράγοντες των ΕΛΤΑ. Διερωτώνται μάλιστα "πως ειναι δυνατόν να μην μπορούν να συνεννοηθούν δύο εταιρίες του Δημοσίου".

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καθυστέρηση καταβολής στη ΔΕΗ των ποσών που έχουν εισπραχθεί απο τα ΕΛΤΑ απο τους λογαρισμους των καταναλωτών είναι ολιγοήμερη. Υπολογίζεται οτι έχουν αποδοθεί όλα τα εισπραχθέντα ποσά μέχρι και τα μέσα Μαΐου.

Θα μπορουσε η ΔΕΗ, επεσήμαιναν, να ενημερωθεί από το αρχείο των ΕΛΤΑ για τις πληρωμές των καταναλωτών και να μήν υπαρχει κανένα ζήτημα με τις υπερημερίες. Τα ΕΛΤΑ ετησίως εισπράττουν για λογαριασμό της ΔΕΗ από τους καταναλωτές της ποσό περίπου 600 εκατομμυρίων ευρώ και δεν υπήρχε έως τώρα κανένα πρόβλημα. Τα ίδια στελέχη των ΕΛΤΑ δήλωναν ότι το θέμα που προέκυψε είναι προσωρινό και μέρος του οφειλόμενου ποσού θα εξοφληθεί έως αύριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ΕΛΤΑ αντιμετωπίζουν σοβαρό προβλημα ρευστότητας καθως τα ωφειλόμενα του Δημοσίου προς τον Οργανισμό ξεπερνούν τα 90 εκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά τα 48 εκατομμυρια προέρχονται απο την μή εξόφληση των ωφειλομένων του Δημοσίου για την διεκπεραίωση της αλληλογραφίας του από τα ΕΛΤΑ το 2013 και το 2014 σε αντίθεση με τα δυο επόμενα χρόνια που έχουν εξοφληθεί κανονικά. Το υπόλοιπο ποσό προέρχεται από την μη καταβολή προς τα ΕΛΤΑ της λεγόμενης ¨Αποζημίωσης της Καθολικής Υπηρεσίας δηλαδή τη μη πληρωμή εκ μέρους του κράτους των υπηρεσιών του Οργανισμού που είναι υποχρεωμένος να διακινεί την αλληλογραφία προς καθε γωνιά της χώρας, τις απομακρυσμένες περιοχες και τα άγονα νησιά.

" Εχουμε ξύσει και τον πάτο του βαρελιού" για να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας δήλωναν οι ίδιοι κύκλοι και δεν διέψευδαν τις πληροφορίες ότι ενδεχομένως να υπάρξουν δυσκολίες στην καταβολή της μισθοδοσίας του προσωπικού.

Οι ίδιοι κύκλοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από την αντίδραση του υπουργού ΨΠΤΕ, Νίκου Παππά και τις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να εκταμιευθεί το υπόλοιπο των βεβαιωμένων οφειλών του ελληνικού δημοσίου και της καθολικής υπηρεσίας για την οποία ο ίδιος κατέθεσε και ψηφίστηκε σχετική τροπολογία που εκκρεμούσε από το 2013.

Χθες πηγές του υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής είχαν διευκρινίσει ότι μεταφέρονται στα ΕΛΤΑ 6,6 εκατ. ευρώ από κάλυψη οφειλής που είχε η Πολιτεία προς τα ΕΛΤΑ για τη διακίνηση του Τύπου στο εσωτερικό της χώρας κατά το χρονικό διάστημα από 1 Νοεμβρίου 2013 ως 9 Αυγούστου 2015. Η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κατάφερε να εξασφαλίσει τα 6,6 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας τη σημαντική αυτή υποχρέωση, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της αφορά στην περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Συνεργάτες του αρμόδιου Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, σημείωναν επίσης πως, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες εγκατέλειψαν τα ΕΛΤΑ στην τύχη τους, η σημερινή κυβέρνηση κάνει πράξη τις εξαγγελίες για οικονομική αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας του Οργανισμού κατά τα έτη 2013 ως και 2015. Πρόσφατα, μάλιστα, υπεγράφη από τον Νίκο Παππά και τη Διοίκηση των ΕΛΤΑ σύμβαση παροχής καθολικής υπηρεσίας, η οποία αφορά διάστημα έξι ετών και στοχεύει στην εξυπηρέτηση όλων των πολιτών της χώρας για τις βασικές ταχυδρομικές υπηρεσίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ