ΕΛΛΑΔΑ

Το εγχειρίδιο - οδηγός για τη διεξαγωγή συνέντευξης στο Δημόσιο

Το εγχειρίδιο - οδηγός για τη διεξαγωγή συνέντευξης στο Δημόσιο
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης το «Εγχειρίδιο - Οδηγός για τη διεξαγωγή της δομημένης συνέντευξης», κατά την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο.

Όπως αναφέρεται στο εγχειρίδιο, που βρίσκεται στη διαδρομή www.minadmin.gov.gr - Διοικητική Ανασυγκρότηση - Ανθρώπινο Δυναμικό - Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων, σκοπός της δομημένης συνέντευξης σύμφωνα με το άρθρο 29 ν. 4369/16, είναι να διαμορφωθεί από το αρμόδιο συμβούλιο, σαφής άποψη για την προσωπικότητα, την ικανότητα και την καταλληλόλητα του υποψηφίου για την άσκηση των καθηκόντων της θέσης ευθύνης για την οποία κρίνεται. Κατά το στάδιο αυτό, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του προσωπικού μητρώου του υπαλλήλου, η αίτηση υποψηφιότητας και το βιογραφικό σημείωμά του.

Η δομημένη συνέντευξη διακρίνεται σε δύο θεματικές ενότητες:

Η πρώτη ενότητα αφορά σε «δομημένη συζήτηση επί θεμάτων σχετικά με το αντικείμενο του φορέα και τις αρμοδιότητες των οργανωτικών μονάδων των σχετικών με την προκηρυσσόμενη θέση, σε συνάρτηση με τις δεξιότητες και προσόντα του υποψηφίου, όπως προκύπτουν από το βιογραφικό του σημείωμα και τα στοιχεία του προσωπικού του μητρώου».

Η δεύτερη ενότητα αφορά σε «ανάπτυξη υποθετικού σεναρίου γενικού διοικητικού ενδιαφέροντος, που έχει σκοπό να αξιολογήσει τις διοικητικές ικανότητες του υποψηφίου να προγραμματίζει, να συντονίζει, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να λαμβάνει αποτελεσματικές αποφάσεις και να διαχειρίζεται κρίσεις.

Προβλέπεται επίσης ότι για τη μοριοδότηση λαμβάνονται υπόψη: οι επικοινωνιακές δεξιότητες, η ικανότητα διαχείρισης χρόνου, τα χαρακτηριστικά ηγεσίας, ιδίως υπό συνθήκες πίεσης, η ικανότητα συντονισμού ομάδων εργασίας και η δημιουργικότητα του υποψηφίου.

Η διεξαγωγή της δομημένης συνέντευξης, διενεργείται: από τα αρμόδια συμβούλια επιλογής προϊσταμένων ανά επίπεδο θέσης ευθύνης (ειδικό συμβούλιο επιλογής προϊσταμένων, συμβούλιο επιλογής προϊσταμένων και υπηρεσιακό συμβούλιο για προϊσταμένους επιπέδου γενικής διεύθυνσης, διεύθυνσης και τμημάτων αντίστοιχα). Για την πλήρωση θέσεων διοικητικών γραμματέων, αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων, τομεακών γραμματέων και ειδικών τομεακών γραμματέων αρμόδιο είναι το ειδικό συμβούλιο επιλογής διοικήσεων.

Διαβάστε όλο το εγχειρίδιο (ΕΔΩ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ