ΕΛΛΑΔΑ

Πυροσβεστικά οχήματα χωρίς φαρμακεία πρώτων βοηθειών (pics)

Πυροσβεστικά οχήματα χωρίς φαρμακεία πρώτων βοηθειών (pics)
reuters

«Σε έναν μικρό τραυματισμό δεν είχαν να βάλουν ένα τσιρότο, ένα ιώδιο να κάνουν μια μίνι απολύμανση» λέει στο CNN Greece, ο Νίκος Πλατανησιώτης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Η κατάσταση αυτή που περιγράφει ο γιατρός δεν αφορά κάποιον ιδιώτη αλλά πυροσβέστες που υπηρετούν σε σταθμούς που ανήκουν διοικητικά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Πειραιά.

Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν, οι οποίοι καλούνται να δώσουν μάχη με τις φλόγες για να σώσουν σπίτια, επιχειρήσεις, δάση και ανθρώπινες ζωές δεν έχουν μαζί τους ένα κουτί με φαρμακευτικό υλικό πρώτων βοηθειών.

Αυτό σημαίνει ότι αν κατά την διάρκεια της εργασίας τους προκύψει ακόμη και ένα μικρό πρόβλημα υγείας, όπως ένα ελαφρύ έγκαυμα, δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν.

Την στιγμή μάλιστα που λόγω της φύσης της εργασίας τους η πολιτεία θα έπρεπε να τους παρέχει φαρμακείο πρώτων βοηθειών.

«Είναι πολύ επικίνδυνες οι συνθήκες εργασίας τους. Συνεπώς έχουν τραυματισμούς, αναπνευστικά προβλήματα λόγω του καπνού και προβλήματα στα μάτια. Όλα αυτά θα έπρεπε να μπορούν να τα αντιμετωπίσουν. Το πιο απλό απ’ όλα είναι να έχουν μια αμπούλα φυσιολογικού ορού για να μπορούν να ξεπλύνουν τα μάτια όταν έχει μπει μέσα καπνός ή αιθάλη. [...] Ακόμη και ένα έγκαυμα όταν έχεις θα πρέπει να το ξεπλύνεις με φυσιολογικό ορό και μετά να πας στο νοσοκομείο» λέει ο κύριος Πλατανησιώτης.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά ενημερώθηκε για το συγκεκριμένο πρόβλημα από τον αντιπύραρχο Πειραιά, Διονύση Κουτσούκο.

Μόλις έθεσε το θέμα στα μέλη του, η ανταπόκριση για βοήθεια ήταν άμεση.

Έτσι ο σύλλογος παρέδωσε στον επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πειραιά, 37 κυτία με φαρμακευτικό υλικό Πρώτων Βοηθειών για τις ανάγκες των υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς και 7 μεγαλύτερα κουτιά με περισσότερα φάρμακα για τους πυροσβεστικούς σταθμούς της περιοχής ευθύνης τους.

Συγκεκριμένα τα πυροσβεστικά οχήματα θα έχουν μαζί τους:

«Ότι μπορεί να χρειαστεί για να δώσει τις πρώτες βοήθειες ένας πυροσβέστης. Δηλαδή ιώδιο, γάζες, αιμοστατικά, φυσιολογικούς ορούς, αλοιφές για εγκαύματα» λέει στο CNN Greece ο κύριος Νίκος Πλατανησιώτης.

Ενώ τα κουτιά που δόθηκαν στους πυροσβεστικούς σταθμούς περιέχουν επιπλέον φάρμακα όπως παυσίπονα, αντιδιαρροϊκά, αντιφλεγμονώδη, κορτιζόνη, αντιισταμινικά και αντιόξινα.

«Οι ελλείψεις αυτές μας ενόχλησαν ηθικά και κοινωνικά και γι’ αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την δωρεά στο πυροσβεστικό σώμα. Αν χρειαστούν επιπλέον φάρμακα θα τους δώσουμε» τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ