ΕΛΛΑΔΑ

Κύκλωμα εφοδίαζε με πλαστά έγγραφα πρόσφυγες

Κύκλωμα εφοδίαζε με πλαστά έγγραφα πρόσφυγες
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ (φωτό αρχείου)

Δέκα δουλέμποροι έστησαν παράνομο "Hotspot" , εφοδίαζαν με πλαστά έγγραφα πρόσφυγες και έβγαζαν 200.000 ευρώ την ημέρα.

Εξαρθρωθηκε πολυμελές κυκλωμα δουλεμπόρων στη Μυτιλήνη ύστερα από τον εντοπισμό παραποιημένων διαβατηρίων σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Ονδούρα.

Συνελήφθησαν 10 δουλέμποροι ως μέλη του κυκλώματος στην κατάρτιση πλαστών ταξιδιωτικών έγγραφων και κρατούνται στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου.

Οι δέκα συλληφθέντες είναι πακιστανικής, αφγανικής και ιρακινής καταγωγής.

Τα μέλη του κυκλώματος χορηγούσαν πλαστά έγγραφα σε πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες οι οποίοι αναζητούσαν τρόπο να εγκαταλείψουν άμεσα τη Λέσβο, προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια.

Οι δουλέμποροι σύμφωνα με πληροφορίες από τις Αρχές, προωθούσαν στο εσωτερικό της χωρας, μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών ροών χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί και καταγραφεί από τις Λιμενικές και Αστυνομικές αρχές.

Από την έρευνα προέκυψε συνεργασία με ταξιδιωτικό γραφείο στη Λέσβο, το οποίο εξέδιδε τα εισιτήρια ώστε να επιβιβαζονται στη συνέχεια σε πλοίο τη γραμμης με προορισμό τον Πειραιά.

Στα σημεία άφιξης, ομοεθνείς τους, μέλη του δουλεμπορικου κυκλώματος, με πρόσχημα τη γρήγορη ταυτοποίηση, καταγραφή και μετακίνηση προς Πειραιά, έπαιρναν 300- 400 ευρώ το άτομο. Διακινούσαν 400- 500 άτομα ημερησίως και θησαύριζαν (120.000- 200.000 ευρώ ημερησίως).

Κατά τις έρευνες εντοπίσθηκαν δύο διαμερίσματα στο νησί της όπου εξέδιδαν τα πλαστά έγραφα.

Έρευνες για τη σύλληψη συνεργών του κυκλώματος διεξάγονται και σε άλλες περιοχές της επικράτειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ