ΕΛΛΑΔΑ

Το Λονδίνο μιλάει…Ελληνικά

Το Λονδίνο μιλάει…Ελληνικά

Μαζική απόβαση νέων Ελλήνων στην Αγγλία... Από σερβιτόροι μέχρι ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί. 

Εάν μέχρι τώρα μιλώντας για Έλληνες που εργάζονται στην Μεγάλη Βρετάνια η κουβέντα γυρνούσε γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη ναυτιλία η πραγματικότητα το 2017 είναι ανατρεπτική. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, 62.000 Έλληνες, στην συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι, έχουν μετακομίσει στην Γηραιά Αλβιώνα δουλεύοντας από σερβιτόροι μέχρι οικοδομές!

Σύμφωνα με στοιχεία του National Insurance Number (το αντίστοιχο Βρετανικό ΙΚΑ για τις άδειες εργασίας) που παρουσιάζει η εφημερίδα Καθημερινή, 7.500 Έλληνες έλαβαν άδεια εργασίας το 2012. Αντίστοιχα οι Έλληνες που πήραν άδεια το 2013 έφτασαν τις 9.800 και αγγίξαν τους 12.000 το 2015.

Η καλή γνώση αγγλικών και η αποδεδειγμένη προϋπηρεσία αποτελούν « διαβατήριο» για χιλιάδες νέους που μεταναστεύουν στην Μεγάλη Βρετανία για να επιβιώσουν. Ωστόσο, εάν ο καθαρός μισθός του ανειδίκευτου εργαζομένου είναι 1.300 λίρες (1.480 ευρώ) και ανεβαίνει στις 1.500 λίρες (1.700 ευρώ) αν διαθέτεις Bachelor το πανάκριβο κόστος ζωής αναγκάζει τους περισσότερους να μένουν μακριά από το κέντρο οπού εργάζονται, ενώ η συγκατοίκιση είναι ευρέως διαδεδομένη. Όταν ένα μικρό τριάρι κοστίζει 2.000 λίρες, τότε 3, ακόμη και 5 νεαροί Έλληνες οδηγούνται στη συμβίωση!

Οι 50 ώρες εργασίας την εβδομάδα στο Λονδίνο αποτελούν το μίνιμουμ για τον κατώτατο μισθό... Εάν μέχρι το 2011 δεν συναντούσες ευκολά σερβιτόρους, πωλητές ρούχων, εργάτες οικοδομής (πλακάδες ,μπετατζήδες ,υδραυλικούς ,ηλεκτρολόγους) πλέον το 2017 οι πιθανότητες να πέσεις πάνω σε έναν Έλληνα έχουν τριπλασιαστεί .
Αντίστοιχα σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν δεκάδες καταστήματα και επιχείρησης με αναφορά στην Ελλάδα στην Μεγάλη Βρετάνια .Από εταιρίες start up διαδικτυακές εταιρείες μέχρι εστιατόρια, καντίνες αλλά και market με Ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ κατακλύζουν πολλές πόλεις και χιλιάδες δαιμόνιοι συμπατριώτες μας νεαρής ηλικίας κατακτούν την αγορά.

Το κίνητρο μετανάστευσης για επιχειρηματίες πρώτο από όλα το φορολογικό .Ένας ετήσιος μισθός 28.000 λίρων στην Αγγλία κοστίζει με τους φόρους 36.000 λίρες .Στην Ελλάδα ο ίδιος μισθός είναι 32.000 ευρώ αλλά το συνολικό κόστος (φορολογία, εισφορές) τον εκτοξεύει στις 60.000 ευρώ!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ