ΕΛΛΑΔΑ

Αμύνταιο: Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, λέει ο δήμαρχος Κ.Θεοδωρίδης στο CNN Greece (aud)

Αμύνταιο: Από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, λέει ο δήμαρχος Κ.Θεοδωρίδης στο CNN Greece (aud)
EUROKINISSI

Ο δήμαρχος Αμυνταίου, Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης, μίλησε στο CNN Greece για την επόμενη ημέρα της καταστροφικής κατολίσθησης που έθεσε μια ολόκληρη περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οδήγησε στην εκκένωση ενός χωριού. Όπως χαρακτηριστικά λέει «από τύχη δεν είχαμε ατυχήματα και δεν θρηνήσαμε θύματα».

«Αποτέλεσμα των κατολισθήσεων ήταν να υποστούν πολλές ζημιές σπίτια της τοπικής κοινότητας των Αναργύρων και φυσικά μετά απ’ αυτό η ΔΕΗ και η πολιτεία, ο υπουργός κ. Σταθάκης δηλαδή, επισκέφθηκαν την κοινότητα και ανακοίνωσαν στους κατοίκους την κήρυξη του οικισμού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την απαλλοτρίωσή του και την μετεγκατάσταση του οικισμού», είπε ο κ. Θεοδωρίδης.

Αναφερόμενος στους κατοίκους, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους τόνισε πως «κοιμούνται σε ξενοδοχεία. Ένα μεγάλο κομμάτι του οικισμού δεν επιτρέπεται να το επισκέπτονται οι κάτοικοι, η αστυνομία δεν τους επιτρέπει να πάνε στα σπίτια τους. Στα υπόλοιπα θα κινηθούν το επόμενο διάστημα οι διαδικασίες ελέγχου ώστε να αποφανθούν τα τεχνικά κλιμάκια αν είναι κατοικήσιμα ή όχι».

4155516 copy

(EUROKINISSI)

Σημαντικές οι ζημιές

Ερωτώμενος για τις ζημιές που έχουν σημειωθεί ο ίδιος είπε «πως δεν έχει μείνει σπίτι το οποίο στην διάρκεια των τελευταίων 20 ετών δεν έχει πάθει ζημιά. Αυτή τη στιγμή, περίπου 30 σπίτια φαίνεται ότι κινδυνεύουν άμεσα. Όλος ο οικισμός έχει πάθει ζημία και πλέον μένει να δουν τα τεχνικά κλίμακά τι ζημιές έχουν γίνει και ποιοι κάτοικοι πλέον δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους». Οι συγκεκριμένοι κάτοικοι, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, «αποφασίστηκε τις πρώτες μέρες να μένουν σε ξενοδοχεία, καταλαβαίνετε όμως πως η καθημερινότητά τους, η επαγγελματική τους δραστηριότητα πλήττεται όσο δεν λέγεται».

Από τύχη δεν υπήρξαν τραυματισμοί

«Επειδή η ΔΕΗ είχε αντιληφθεί τι γίνεται, είχε αποσύρει ένα μεγάλο μέρος του εξοπλισμού της, ενημέρωσε και τους κατοίκους και όλοι ήμασταν σε μια κατάσταση επιφυλακής και αναμονής», είπε ο δήμαρχος στο CNN Greece και συνέχισε: «Το γεγονός επίσης ότι συνέβη Σάββατο αυτή η κατολίσθηση, που σήμαινε ότι δεν λειτουργούσε σχεδόν καθόλου το ορυχείο ήταν και οι λόγοι για τους οποίους δεν έγινε και κανένα ατύχημα. Από τους δρόμους που τελικά έπεσαν, τυχαία εκείνη τη στιγμή δεν περνούσε κανένας κάτοικος ή εργαζόμενος στο ορυχείο. Λόγω μέριμνας και από τύχη δεν είχαμε κανένα ατύχημα και φυσικά να θρηνήσουμε και θύματα», είπε.

4155497

(EUROKINISSI)

«Από τη στιγμή που κηρύχθηκε ο οικισμός σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης νομίζω πλέον εφαρμόζονται οι διατάξεις της Πολιτικής Προστασίας και όλα αυτά θα είναι θέμα της πολιτείας. Νομίζω ότι προβλέπεται από τον νόμο», είπε ο δήμαρχος αναφερόμενος στις αποζημιώσεις που θα δοθούν από το κράτος στους παθόντες.

Μεγάλο το κόστος της καταστροφής

Ο κ. Θεοδωρίδης δεν μπόρεσε να δώσει μια εκτίμηση για το ύψος της ζημίας και τόνισε πως το ποσό θα εξαρτηθεί και από το πόσα σπίτια θα χαρακτηριστούν ακατάλληλα για να κατοικηθούν. «Οι ζημίες στη ΔΕΗ είναι πολύ μεγάλες. Τέσσερα μηχανήματα έχουν πάθει ζημίες, πιθανόν και να μην ξαναλειτουργήσουν, μεγάλα μηχανήματα, με μεγάλη αξία. Η αξίας της αποκατάστασης του ορυχείου και αυτή είναι πολύ μεγάλη και φυσικά και ο χρόνος που θα χαθεί από την παραγωγική διαδικασία και αυτός έχει πολύ μεγάλη αξία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ