ΕΛΛΑΔΑ

Ανέλαβε εισαγγελέας την υπόθεση με τις «προαναγγελίες νέων σεισμών»

Ανέλαβε εισαγγελέας την υπόθεση με τις «προαναγγελίες νέων σεισμών»
EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Σε εισαγγελέα Εφετών ανατέθηκε η διερεύνηση των καταγγελιών του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, για σεισμολόγους που αναφέρθηκαν, σε δηλώσεις τους, σε επικείμενο, μεγαλύτερο σεισμό στη Μυτιλήνη.

Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνη Λιόγα, ανέλαβε η εισαγγελέας Εφετών Βιργινία Σακελλαροπούλου να διερευνήσει την υπόθεση που έθεσε ο υπουργός με αίτημά του στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Η εντολή που έχει η κ. Σακελλαροπούλου είναι να διερευνήσει αν και από ποιους έχει διαπραχθεί το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, έρευνα που έχει ήδη ξεκινήσει, μελετώντας όλες τις δηλώσεις σεισμολόγων αμέσως μετά τον σεισμό που έπληξε τη Λέσβο στις 12 Ιουνίου, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Ο κ. Σπίρτζης, στο αίτημα που υπέβαλε τις προηγούμενες ημέρες στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, υποστήριζε, μεταξύ άλλων, ότι «η Πολιτεία λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων των πληγεισών περιοχών, της εκτίμησης και αποκατάστασης των ζημιών και την κατά το δυνατό άμεση επαναφορά της ομαλότητας της καθημερινότητας της ζωής στις πληγείσες περιοχές». Ωστόσο, τόνιζε ότι οι ενέργειες της Πολιτείας δυσκολεύονται όταν «άτομα, επικαλούμενα την επιστημονική τους ιδιότητα, προβαίνουν δημοσίως σε ατεκμηρίωτες, αβάσιμες και ανακριβείς δηλώσεις και εκτιμήσεις, που παρεμποδίζουν σοβαρά το έργο της Πολιτείας και δημιουργούν αδικαιολόγητο πανικό και αναστάτωση στους κατοίκους, πλήττοντας το δημόσιο συμφέρον και ζημιώνοντας περαιτέρω ανεπανόρθωτα την οικονομία των νησιών εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου».

Σημειώνεται, ότι ανάλογη έρευνα διενεργεί και η Εισαγγελία Βορείου Αιγαίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ