ΕΛΛΑΔΑ

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας για τον νέο σεισμό στη Μυτιλήνη

Ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας για τον νέο σεισμό στη Μυτιλήνη
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΟΥΓΓΟΣ

Χωρίς προβλήματα ήταν σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών που καταγράφηκε ανάμεσα στην Μυτιλήνη και τη Χίο στον ίδιο χώρο το ισχυρού σεισμού της περασμένης Δευτέρας, το Σάββατο στις 7 παρά 20.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή Λέκκα Ευθύμιο, που μίλησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, πρόκειται για ένα σεισμό στο πλαίσιο της φυσιολογικής μετασεισμικής ακολουθίας γεγονός που αποδεικνύει ότι το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση.

Οδηγίες που σώζουν ζωές: Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση σεισμού

Χρήσιμες οδηγίες για την αποφυγή επιλογών που μπορεί να αποβούν μοιραίες κατά την εκδήλωση σεισμού «μοιράστηκαν» οι επιστήμονες, λίγες μόλις μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Μυτιλήνη.

Aν την ώρα του σεισμού βρίσκεστε στον 7ο όροφο πολυκατοικίας θα κατευθυνθείτε στην ταράτσα, θα παραμείνετε κάτω από κάποιο έπιπλο ή θα επιχειρήσετε να εγκαταλείψετε το κτίριο, κατεβαίνοντας από τις σκάλες;

Προέχει η ασφάλεια

«Σε ένα επείγον περιστατικό είναι δύο ειδών οι ανάγκες. Εκείνες που δημιουργούνται από το ίδιο το συμβάν και εκείνες που δημιουργούνται από την αντιμετώπιση του συμβάντος» είπε ο πρώην διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Κώστας Κοκολάκης, διευκρινίζοντας ότι η επικράτηση συνθηκών πανικού ή η λανθασμένη ενημέρωση μπορεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα και από τον ίδιο τον κύριο σεισμό.

Δείχνοντας εικόνες και περιγράφοντας περιστατικά π.χ. κατάρρευσης κτιρίων αρκετές μέρες μετά τον κύριο σεισμό και λανθασμένων επιλογών που απέβησαν μοιραίες, επισήμανε:

«Μετά τη σεισμική δόνηση προέχει η ασφάλεια και σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθεί ο πανικός. Εξερχόμενοι του διαμερίσματός τους, εάν βρίσκονται σε υψηλό όροφο, κάποιοι θα σκεφθούν πως πρέπει να κατευθυνθούν προς την ταράτσα και όχι προς την έξοδο της πολυκατοικίας. Όμως, πρέπει να γνωρίζουν, ότι σε μία πιθανή κατάρρευση του κτιρίου η πτώση της ταράτσας δε θα είναι σαν να πατούν το κουμπί του ασανσέρ, θα είναι τόνοι τσιμέντου που θα καταρρεύσουν μαζί από ύψος...».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ